SZPI dovolila pražským Lahůdkám-Palma opět vyrábět saláty

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. prosince (ČTK) - Pražská společnost Lahůdky-Palma může od dnešních 17:00 opět vyrábět saláty. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) to ve středu zakázala kvůli pozitivním testům na nebezpečnou bakterii listeria. Firma dezinfikovala výrobní prostory, provedla komplexní sanitaci a místo čerstvé zeleniny teď do salátů používá sterilovanou, řekl ČTK mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Bakterii listeria monocytogenes obsahoval Pochoutkový salát z provozovny v pražské Reinerově ulici. Inspektoři odebrali v Lahůdkách-Palma také Hermelínový salát a Bramborový salát, které při laboratorních rozborech obstály. "Dnešní výsledky stěrů odebraných z výrobních zařízení už byly negativní," doplnil Klemeš.

Odborníci dnes bakterii zjistili i v další várce sýru Baladur, jehož výrobu zakázali už minulý týden. Olomoučtí hygienici dnes nařídili zastavit výrobu dvěma provozovnám olomoucké společnosti Bikos CZ v Litovli na Olomoucku a Zábřehu na Šumpersku. Další případ odhalila také ostravská veterinární správa. Bakterii našla v sekané malého soukromého výrobce z Ostravy a produkci výrobku zakázala.

Hygienici, Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce zahájili celostátní kontroly výrobců potravin, distributorů a obchodníků v pondělí. Jenom SZPI zkontrolovala asi 150 provozoven, bakterii zatím odhalily testy jen u jedné. Podle Klemeše však trvá vyhodnocení laboratorních zkoušek až týden. V případě, že první test bakterii potvrdí, putuje vzorek do Státního zdravotního ústavu v Brně a výsledky tak trvají ještě o několik dní déle.

Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou, může ohrozit i vývoj plodu během těhotenství. V Česku je zatím potvrzeno 47 nemocných, další desítka se prověřuje. Hlášeno je šest úmrtí, z toho dva do října; v listopadu zemřeli tři dospělí a jeden novorozenec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK