Koruna před Vánoci stagnovala na 27,56 Kč/EUR a 20,96 Kč/USD

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Česká měna dnes k euru stagnovala a před Vánoci uzavřela na 27,56 Kč/EUR. K dolaru se v závěru obchodovala slabší na 20,96 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Po snížení úvěrového hodnocení Maďarska od agentury Moody's dnes oslabil forint, na korunu měl ale jen nepatrný vliv, uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Na trzích jinak podle něj panuje klid a malá aktivita.

"Koruna v končícím týdnu ukázala, co dokáže 'klidné' předvánoční období," komentoval Vlk výkyvy tohoto týdne. Posunování rekordních hodnot v závěru roku se stalo pravidlem, aktuální hodnota ze středy je 27,41 Kč/EUR. Ve zbylých dvou dnech pak česká měna korigovala na 27,56 Kč/EUR.

Korunu podle Vlka ovlivňoval pohyb v regionu a změny kurzu umocňovala nižší likvidita na trhu. Kurz koruny k dolaru rovněž posunul svůj rekord, a to na 20,75 Kč/USD, poté oslabil na 20,96 Kč/USD spolu s tím, jak dolar sílil proti euru, uvedl Vlk.

Dobrá nálada podle něj zjevně neopouští ani korunu ani celou střední Evropu, což by mělo pomoci kurzu udržet se na silných úrovních. "Po posunutí maxima čekáme spíše mírnou korekci směrem dolů, zatím však ne výraznou," odhadl Vlk.

Situace by se podle něj mohla zlomit v prvních týdnech nového roku. "Kurz koruny kolem 27,50 Kč/EUR podle našeho názoru není dlouho udržitelný, posilování koruny v závěru roku je příliš rychlé," řekl analytik. Pravděpodobnost negativní korekce je po novém roce tedy podle něj větší, než další výrazný růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK