Ceny ropy se vyšplhaly nad 63 dolarů za barel

26.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 26. prosince (ČTK) - Ceny ropy se vyšplhaly nad 63 dolarů za barel kvůli napětí kolem íránského jaderného programu a násilnostem v Nigérii. Kolem 12:00 SEČ stoupla cena americké lehké ropy v elektronickém obchodování o 66 centů na 63,07 dolaru. Severomořská ropa Brent zdražila o 78 centů na 63,20 USD.

Rada bezpečnosti OSN v sobotu jednomyslně schválila rezoluci, která uvaluje sankce na Írán kvůli jeho neochotě zastavit svůj nukleární program. Írán dnes podle polooficiální zpravodajské agentury Fars zopakoval hrozbu, že v případě potřeby využije vývoz ropy jako zbraň k obraně svých zájmů. Írán je čtvrtým největším producentem ropy na světě.

Podle některých analytiků by však obchodníci nemuseli současnému vývoji kolem Íránu věnovat větší pozornost, dokud neuvidí konkrétní důkazy narušení dodávek ropy. "Je to jistě faktor ve prospěch růstu cen, ale domnívám se, že geopolitické záležitosti budou ignorovány, dokud se neobjeví jasnější rizika," prohlásil analytik Makoto Takeda ze společnosti Bansei Securities.

Minulý týden se ceny ropy snížily o více než dolar kvůli očekávání, že neobvykle teplé počasí ve Spojených státech omezí poptávku. Podle ústavu DTN Meteorlogix byly teploty v USA o víkendu o pět až osm stupňů nad normálem, do soboty by se však měly přiblížit normálu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK