MfD: Mzdy by v příštím roce měly vzrůst nejméně o pět procent

27.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Mzdy v Česku by v příštím roce měly vzrůst nejméně o pět procent. Více než polovinu z tohoto růstu však ubere očekávaná inflace a reálný příjem zaměstnanců se tedy zvýší o dvě procenta. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na vlastní průzkum mezi víc než stovkou významných firem, které dohromady zaměstnávají přes 300.000 lidí. Dnešní Hospodářské noviny však zveřejnily průzkum Hospodářské komory ČR, v němž 96 procent dotázaných manažerů počítá s nárůstem mezd nižším než pět procent.

Průměrný dvouprocentní reálný nárůst mzdy znamená podle MfD výrazně menší zlepšení, než požadovali zástupci odborů a než očekávají oslovení analytici. Na reálný růst o čtyři procenta se podle MfD mohou těšit jen čtyři z víc než stovky oslovených podniků. Některé firmy si však nemohou dovolit zvyšovat mzdy ani o inflaci, především v textilním a obuvnickém průmyslu.

Odboráři považují pětiprocentní růst platů za nedostatečný. "Trváme na tom, aby mzdy rostly o sedm procent. Zisky firem se zvyšují, zvyšuje se i produktivita práce, při očekávané čtyřprocentní inflaci je náš požadavek minimem," citují HN předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha.

Podle průzkumu Hospodářské komory v HN počítá v příštím roce s propouštěním zhruba 12 procent firem, naproti tomu téměř 30 procent z nich počítá s nárůstem počtu pracovníků. Téměř 52 procent firem, které chtějí nabírat lidi, soudí, že je to velice obtížné. Nejvíc dotázaných firem, téměř 54 procent, počítá s průměrným zvýšením platů do tří procent. S víc než sedmiprocentním nárůstem počítá jen 3,5 procenta firem.

Podle údajů za letošní 3. čtvrtletí vzrostla průměrná mzda na 19.968 korun. Za celý letošní rok překročí podle některých analytiků 20.000 korun a v příštím roce by se mohla dostat nad 21.000 korun. Dvě třetiny zaměstnanců však na ni nedosáhnou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK