Koruna mírně oslabuje po zahájení na 27,62 Kč/EUR a 20,96 Kč/USD

27.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Česká koruna dopoledne mírně oslabila po otvíracích úrovních 27,62 Kč/EUR a 20,96 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Kolem 10:00 byla koruna na 27,65 Kč/EUR a 21,03 Kč/USD. Trhy byly o Vánocích podle očekávání v poklidu, uvedl analytik ČSOB Jan Čermák.

"Obchody byly již v pátek relativně nízké a reakce trhů na zveřejňovaná čísla často ne příliš 'logická'," řekl Čermák. Během vánočních svátků koruna v offshore obchodování spíše ztrácela, šlo však jen o několik obchodů, dodal.

"Nálada ve střední Evropě se v hubených obchodech ke konci roku příliš nezhorší a počítáme proto se stagnací, popřípadě mírnými ztrátami," odhadl vývoj koruny v příštích dnech Čermák. Dnes nejsou na trhu žádné nové zprávy z Česka a to se nezmění ani do konce týdne, když jsou na programu pouze nevýznamné statistiky, doplnil Tomáš Vlk z Patria Online.

Podle Čermáka by byla sice na místě výraznější negativní korekce české měny, neboť současné tempo zhodnocování koruny, které činí přibližně pět procent ročně, je příliš rychlé. Čermák s výraznějším oslabením ale do konce roku příliš nepočítá.

Polský zlotý během vánočních svátků stagnoval, maďarský forint zaznamenal v pátek prudký pokles poté, co agentura Moody's snížila rating maďarským závazkům. "Páteční snížení ratingu by ještě dnes mohlo forint mírně negativně ovlivnit, ale jeho vliv bychom nepřeceňovali," dodal Čermák.

Dolar na začátku týdne oslabil k 1,316 USD/EUR, dnes se drží kolem 1,3147 USD/EUR. V USA dnes budou zveřejněny prodeje nových domů. "Přes možnou zvýšenou volatilitu by se ale měl udržet spíše technický charakter obchodování a kurz bez jasného směru," řekl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK