HN: Lidé si v bankách půjčují o desetitisíce korun víc než loni

28.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - V České spořitelně si na letošní Vánoce půjčilo peníze přes 35.000 lidí. Každý z nich si půjčil v průměru 77.000 korun, což je o 20.000 víc než loni. Stejný trend, tedy větší zájem o vyšší částky u spotřebitelských úvěrů, zaznamenaly i ostatní banky a firmy, které se zaměřují na půjčování peněz v obchodech. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

V Komerční bance se letos průměrná spotřebitelská půjčka zvýšila na 70.000 korun, v Raiffeisenbank vzrostla o víc než 10.000 na 80.000 korun. Důvodem je hlavně snadnější dosažitelnost. Banky začaly prodlužovat dobu splatnosti, a tím se nižší měsíční splátky staly dostupnější většímu okruhu lidí.

I když si lidé půjčovali vyšší částky, celkový objem úvěrů nerostl tak rychle, jako v minulých letech. Komerční banka odhaduje, že spotřebitelské půjčky si u ní v předvánočním období sjednalo o 14 procent klientů víc než loni. Loni však byl nárůst padesátiprocentní.

Česká spořitelna podle předběžných údajů zvýšila v posledním čtvrtletí půjčky o čtvrtinu, ale loni to bylo skoro o 50 procent. Raiffeisenbank a ČSOB uvedly, že nové půjčky za listopad a prosinec se pohybují na úrovni loňského roku.

Podle posledních dostupných údajů vzrostl ke konci října objem dluhů domácností na téměř 513 miliard korun. Meziročně se tak zvýšil o 121,5 miliardy. Údaje platné ke konci roku by měla Česká národní banka zveřejnit poslední lednový den.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK