Akciový index Dow Jones na novém rekordu nad 12.500 body

28.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. prosince (ČTK) - Americké akcie ve středu výrazně posílily a nejsledovanější index Dow Jones vystoupil na nové rekordní maximum nad 12.500 bodů. Investoři se snaží vkládat peníze do akcií ještě před koncem tohoto roku, aby nezmeškali tradičně růstové období. Na devizovém trhu dolar po překvapivě příznivé zprávě o prodeji nových domů omezil ztráty.

Dow Jonesův index v závěru stoupl o 0,83 procenta na rekordních 12.510,57 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,7 procenta na 1426,84 bodu a souhrnný index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 0,73 procenta na 2431,22 bodu.

Akcie stavebních firem podpořila zpráva o listopadovém růstu prodeje nových domů o 3,4 procenta. Výsledek byl mnohem lepší, než se čekalo, a naznačil, že trh bydlení se začíná stabilizovat.

Akcie automobilky Ford Motor vzrostly po zprávě, že vedení firmy se sešlo se zástupci japonské Toyota Motor. Investoři doufají, že mezi oběma společnostmi by mohlo vzniknout spojení, Toyota však jednání o alianci popřela.

Posledních pět dní roku a první dva dny nového roku tradičně patří mezi dny s největším objemem obchodů a v těchto dnech také trh většinou výrazně roste. "Převažuje optimistické přesvědčení, že bude dobrý leden," řekl agentuře Reuters šéf firmy Hardesty Capital Management Jim Hardesty.

Kurz dolaru mírně klesl, smazal však větší část předchozích ztrát. Americké měně pomohla zpráva o nečekaně vysokém přírůstku prodeje nových domů, která ztlumila dohady o brzkém snížení úrokových sazeb v USA.

V závěru newyorského obchodování dolar k euru klesl na 1,3113 USD z úterního závěru 1,3096 USD. K japonskému jenu oslabil na 118,86 JPY z předchozích 119,12 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK