Japonské akcie ve čtvrtek stagnovaly; vzrostl kurz jenu

28.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes stagnovaly a index Nikkei uzavřel obchodování s nepatrnou změnou. Zájem kupujících přilákaly firma Nippon Steel a další ocelárny. Dolů šly proti tomu Canon a další firmy, jejichž akcie rostly v poslední době. Důvodem byly obavy, že byl tento růst cen příliš rychlý.

Index Nikkei se zvýšil o nepatrných 0,01 procenta na 17.224,81 bodu. Růst širšího trhu byl výraznější, jeho index se zvýšil o 0,12 procenta.

Investoři se zbavovali některých titulů poté, co japonské ministerstvo průmyslu zveřejnilo zprávu o průmyslové výrobě za listopad. Produkce odvětví se meziměsíčně zvýšila o 0,7 procenta, ale ekonomové očekávali nárůst o 1,1 procenta.

Prodej akcií na tokijské burze také ovlivnily blížící se novoroční svátky. Trh v Tokiu se otevře tento pátek na půl dne a obchodování obnoví až 4. ledna, a to také ve zkrácené obchodní seanci.

Nahoru šly akcie oceláren a index zahrnující akcie z tohoto odvětví se díky tomu od začátku roku zvýšil o 31 procent. "Investoři se dívají po akciích, které mají nízké ceny a vysoké dividendy. Dalším faktorem jsou fúze a akvizice a ocelárny to všechno splňují," uvedl jeden z obchodníků.

Na devizovém trhu se mírně zvýšil kurz japonského jenu. Reagoval tak na předchozí pokles, kdy se snížil na dvouměsíční minimum vůči dolaru a na historické minimum k euru. Jen částečně využil vyšší výnosnosti japonských vládních obligací, která rostla poslední dva dny.

Dolar v Tokiu mírně klesl na 118,70 JPY ze středečního newyorského závěru kolem 118,85 JPY a kurz eura vůči jenu se snížil na 155,80 JPY proti maximu 156,42 JPY z minulého týdne. Kurz eura se nepatrně zvýšil na 1,3125 USD z 1,3115 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK