Slovenská centrální banka zasáhla proti růstu koruny

28.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 28. prosince (ČTK) - Slovenská koruna pokračovala dnes dopoledne v růstu na nové rekordy vůči euru i dolaru, a to přinutilo centrální banku (NBS) k zásahu. Národní banka intervenovala, aby udržela kurz nad 34 korunami za euro. Koruna předtím vystoupila k euru až na rekordních 34,05 SKK z počátečních 34,15 SKK.

Mluvčí NBS Igor Barát potvrdil, že banka dnes proti rychle rostoucí koruně zasáhla. Centrální banka začala prodávat koruny poté, co se měna dostala na 34,07 SKK/EUR, řekl dealer OTP Banky Slovensko Juraj Mitošinka.

Dealeři upozorňovali, že koruna by mohla prolomit hranici 34 korun za euro. Proti dolaru slovenská koruna stoupla na 25,93 SKK.

Koruna se nesmí odchýlit od středeční parity 38,4555 SKK za euro více než o 15 procent a nyní je vychýlená již o 11,4 procenta. Střední parita byla stanovena při loňském vstupu Slovenska do mechanismu směnných kurzů ERM-II a měna musí v tomto systému setrvat nejméně dva roky před přijetím eura. Slovensko chce přijmout euro v lednu 2009.

Podobně jako v předešlých dnech si měna polepšila hlavně díky nízkému objemu obchodů; ten umožňuje, aby k výraznějším pohybům vedly i menší transakce. "Nelikvidní trh využívají spekulanti, aby posunuli kurz. Devizy teď nechce nakupovat nikdo," řekl obchodník VÚB Ladislav Benedek.

Slovenská koruna v posledních týdnech pokořila již několik historických rekordů vůči euru a NBS proti tomu zasahovala zatím jen slovně. Od začátku roku tak slovenská koruna vůči euru zpevnila o zhruba deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK