Pražská burza předposlední obchodní den roku posílila o 0,8 pct

28.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Pražská burza předposlední obchodní den roku posílila a vylepšila tím letošní výkon. V nejlepším světle se ukázaly akcie firem ECM, Unipetrol a Zentiva, jež vzrostly o více než dvě procenta. Hlavní index PX přidal 0,79 procenta na 1582 bodů a proti konci loňského prosince byl výše o 7,4 procenta, vyplývalo z výsledků.

Akcie farmaceutické společnosti Zentiva stouply o 2,52 procenta na 1263 korun. Obchodník společnosti Patria Finance Milan Procházka to připsal hlavně nedostatečné nabídce, při které mají ceny na trhu tendenci růst větším tempem. Cenné papíry developera ECM Real Estate Investments vyrostly o 2,14 procenta na 1433 korun.

Cena akcií petrochemického holdingu Unipetrol se zvýšila o 2,15 procenta na 232,3 koruny. Dceřiná firma Unipetrolu Česká rafinérská ve středu obnovila plný provoz krakovací jednotky v Kralupech nad Vltavou. Jednotka byla odstavena jeden týden, když původně to měly být až tři týdny.

Propad z minulých dnů zmírnily akcie elektrárenské skupiny ČEZ, jež si polepšily o 1,33 procenta na 946,8 koruny. Poptávku přitom ztlumila zpráva, že nově utvářená vládní koalice nebude plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků. "Informace není pozitivní pro ČEZ, protože jaderné zdroje jsou z hlediska palivových nákladů a produkce skleníkových plynů nejefektivnější výrobní technologií," uvedl Petr Novák z firmy Atlantik finanční trhy.

Investoři zobchodovali akcie za nadále podprůměrných 1,8 miliardy korun, což bylo o takřka půl miliardy korun více než ve středu.

Celkový objem obchodů: 2,240 miliardy Kč

- akcie 1,772 miliardy Kč

- dluhopisy 0,468 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK