Japonské akcie letos posílily téměř o 7 pct

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. prosince (ČTK) - Japonské akcie v letošním roce posílily o 6,9 procenta. Zaznamenaly tak čtvrtý celoroční nárůst za sebou. Hlavní index tokijské burky Nikkei během dnešního obchodování stoupl o pouhých 0,01 procenta, přesto však uzavřel na téměř osmiměsíčním maximu 17.225,83 bodu. Loňský rok index zakončil s nárůstem o 40 procent na 16.111,43 bodu.

Mezi nejúspěšnější firmy z indexu Nikkei letos patřil největší japonský výrobce oceli Nippon Steel, který si od začátku roku připsal téměř 63 procent. Společnost těžila z očekávání další konsolidace ocelářského průmyslu poté, co světová ocelářská jednička Mittal Steel převzala hlavního konkurenta Arcelor.

Výrazný nárůst zaznamenali rovněž japonští exportéři, kteří těžili ze slabé domácí měny. Největší japonská automobilka Toyota Motor posílila o 30 procent a výrobce kancelářských zařízení Canon dokonce o 46 procent, napsala agentura Reuters.

Někteří investoři očekávají, že japonské akcie budou pokračovat v růstu. "Domnívám se, že letošní rok byl jakýmsi vyčkávacím obdobím. Loňský rok byl velmi silný a já si myslím, že rok 2007 bude silný," řekl analytik Soičiro Mondži ze společnosti Daiwa SB Investments.

Na devizovém trhu dnes dolar zůstal bez výraznějších změn poté, co ve čtvrtek jeho ztráty vůči euru zmírnily překvapivě příznivé zprávy o ekonomice Spojených států. Ty podpořily názor, že americká centrální banka (Fed) by začátkem příštího roku nemusela přikročit ke zvýšení úrokových sazeb.

V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru mírně posílilo na 1,3162 USD z 1,3150 USD ve čtvrtek večer v New Yorku. Vůči japonskému jenu euro nepatrně stouplo na 156,54 JPY poté, co se ve čtvrtek vyšplhalo až na rekordní maximum 156,73 JPY. Dolar zůstal vůči jenu beze změny na 118,91 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK