Běloruská delegace bude v Moskvě jednat o řešení sporu o plyn

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Minsk 29. prosince (ČTK) - Běloruská vláda dnes vyslala do Moskvy delegaci, aby se na poslední chvíli pokusila vyřešit spor o ceny plynu. Rozepře mezi Minskem a ruským monopolním vývozcem Gazprom hrozí narušit dodávky plynu do části Evropy, pokud spor nebude vyřešen do Nového roku.

"Delegace vedená náměstkem ministra energetiky Eduardem Tovpenecem odletí do Moskvy dnes ve 14 hodin (13 hodin SEČ). Jejím cílem je podepsat smlouvu. Doufáme, že se to podaří ještě před Novým rokem," řekl činitel běloruského ministerstva energetiky agentuře Reuters.

Činitel nesdělil, zda je Minsk ochoten nabídnout Gazpromu nějaké ústupky. Gazprom dal ve čtvrtek najevo, že svou poslední nabídku nezmění, to znamená, že bude chtít zvýšit cenu na 105 dolarů z nynějších zhruba 47 dolarů za 1000 metrů krychlových. Původně chtěl Gazprom zvýšit cenu až na 200 dolarů za 1000 kubíků a přiblížit cenu pro Minsk k cenám účtovaným zemím Evropské unie. Ty nyní přesahují 250 dolarů.

Bělorusko se nechce s více než dvojnásobným zvýšením cen smířit a argumentuje tím, že obě země jsou součástí společné ekonomické zóny. Polostátní Gazprom usiluje o to, aby se ceny pro bývalé země Sovětského svazu dostaly na tržní úroveň. Tyto státy a často i západní pozorovatelé v tom však vidí snahu o zneužívání surovinových zdrojů Ruska k politickému nátlaku.

Spor mezi Ruskem a Běloruskem upomíná na obdobný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou přesně před rokem. Kvůli němu se počátkem tohoto roku narušil na několik dní export ruského plynu do střední a západní Evropy. Zatímco přes Ukrajinu jde na západ 80 procent vyváženého ruského plynu, přes Bělorusko to je jen 20 procent.

Gazprom ve středu varoval své zákazníky v Evropě, že kvůli neochotě Běloruska uzavřít dohodu mohou mít problémy s dodávkami plynu přes tuto zemi. Týkat by se to mělo hlavně Polska, přes něž pak část ruského plynu proudí dál do Německa. Náměstek polského ministra hospodářství Piotr Naimski ve čtvrtek uvedl, že případné omezení dodávek ruského plynu zemi nehrozí. Polsko má podle něho dostatečné zásoby pro případ výpadku,.

Bělorusko hrozí, že bez nové dohody nedovolí Gazpromu tranzit plynu dál na západ. České republiky se spor přímo netýká, protože český RWE Transgas odebírá plyn z Ruska přes Ukrajinu.

Rusko dodává plyn více než 20 zemím Evropy. Ruský plyn se na spotřebě tohoto paliva v EU podílí v průměru asi čtvrtinou, v zemích střední Evropy je to však mnohem více. EU ve čtvrtek vyzvala obě země k co nejrychlejšímu vyřešení sporu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK