ČEZ v užším výběru na modernizaci energetiky v Kosovu

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Priština 29. prosince (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ s americkým partnerem AES je jednou ze čtyř skupin, vybranou správou srbské provincie Kosovo do užšího seznamu zájemců o modernizaci energetického sektoru této země. Sdělilo to dnes místní ministerstvo energetiky a těžby surovin. Hlavním projektem plánu modernizace energetiky Kosova je výstavba elektrárny o kapacitě kolem 2000 megawattů.

Dalšími vybranými uchazeči jsou německá RWE Power, aliance německé EnBW a americké WGI a konsorcium italského Enelu a řecko-americké firmy Sencap.

Projekt modernizace energetiky má být největší investicí v Kosovu od roku 1999, kdy vládu nad územím převzala mezinárodní správa. Plán předpokládá i investice do těžby místního hnědého uhlí a otevření nového dolu. Také by se měla rekonstruovat místní elektrárna.

Kosovští činitelé dříve uvedli, že výstavba elektrárny o kapacitě 1800-2100 megawattů by měla být dokončena v roce 2012. Nový závod bude stát asi tři miliardy dolarů. Kosovo se dvěma miliony obyvatel trpí v posledních letech častými výpadky proudu a je závislé na dovozech elektřiny, třebaže má zásoby uhlí v objemu miliard tun.

ČEZ se ve své zahraniční expanzi zaměřuje nejvíce právě na jihovýchodní Evropu. V roce 2004 koupil v Bulharsku tři distribuční společnosti, letos získal elektrárnu ve Varně a nyní na Balkáně expanduje i v Rumunsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK