Ztrátovou Masnu Studená koupí sesterský podnik Maso Planá

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 29. prosince (ČTK) - Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše prodá ztrátovou Masnu Studená. Jednoho z velkých zpracovatelů masa v zemi koupí společnost Maso Planá, která rovněž patří do potravinářského impéria Babišovy skupiny. Rozhodla o tom dnešní mimořádná valná hromada firmy. Po jejím skončení to řekl šéf divize masné výroby Agrofertu Petr Cingr. Do holdingu Agrofert patří ještě největší tuzemský masokombinát Kostelecké uzeniny.

"Do tendru se přihlásili tři zájemci, nabídku však nakonec podala jen společnost Maso Planá. Cílem tohoto kroku je udržet v masokombinátu výrobu, nechtěli jsme jej poslat do konkurzu nebo likvidace," uvedl Cingr. Podle časopisu Týden zbylí dva zájemci pocházeli ze Slovenska. Cenu za transakci Cingr s ohledem na smluvní ujednání nesdělil.

Masna Studená je již třetí rok ve ztrátě, která loni dosáhla 31,5 milionu korun. K návratu do černých čísel jí zatím nepomohla ani restrukturalizace. V podniku s loňskými tržbami 1,5 miliardy korun letos uzavřeli výrobu měkkých salámů a soustředili se na produkci masa a trvanlivých salámů. Brány masokombinátu opustila od začátku roku asi stovka zaměstnanců, rok předtím jich odešlo 150. Nyní tam pracuje 340 lidí.

Hlavní příčinou současné situace jsou podle managementu Agrofertu dovozy levného masa ze zahraničí a likvidační cenová politika obchodních řetězců. Například jen na bonusech pro řetězce přišla v roce 2004 firma o 49 milionů korun, loni o 83 milionů a o zhruba stejnou částku i letos.

"Přestože se udělala opatření, která měla přinést významné zlepšení hospodaření firmy, stav je setrvalý. Není to ale specifická situace Masny Studená. Je vysoká cena vstupní suroviny, kvůli letošní nízké úrodě porostou ceny krmných směsí, stoupnou tak i výkupní ceny," uvedl před časem Cingr.

Masna Studená ročně zpracuje 6000 tun hovězího masa a 15.000 tun vepřového. Závod vyprodukuje 8000 tun masných výrobků, 2800 tun konzerv a 9000 tun opracovaných výsekových mas a jateckých polotovarů. Loni dosáhl tržeb 1,5 miliardy korun.

Do skupiny Agrofert patří přes 120 firem z potravinářského, zemědělského a chemického průmyslu. Nyní zaměstnávají 17.800 lidí. Skupina loni vykázala čistý zisk 3,6 miliardy a tržby 67 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK