Rakouští odpůrci Temelína uvítali koaliční smlouvu, ruší blokádu

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Linec (Rakousko) 29. prosince (ČTK) - Rakouští odpůrci atomové energie přivítali text koaliční smlouvy vlády premiéra Mirka Topolánka, v níž se ve čtvrtek ODS, KDU-ČSL a Strana zelených zavázaly, že "nebudou plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků". Hornorakouská organizace Atomstopp se na základě "pozitivních signálů z české strany" rozhodla zrušit blokády vybraných hraničních přechodů, které předběžně zvažovala uskutečnit v neděli 31. prosince. Informovala o tom dnes agentura APA.

"Ačkoli naším cílem pro příští rok nadále zůstává odstavení celé elektrárny v Temelíně, změna smýšlení české strany na vládní úrovni a její rozhodnutí nás velmi těší," píše se v prohlášení hornorakouské protijaderné platformy. Rakouský parlament v polovině prosince jednomyslně vyzval vídeňskou vládu k případnému podání mezinárodní žaloby proti České republice kvůli nedávné kolaudaci Temelína. Vláda tak má učinit v případě, že Praha neprodleně nepředloží důkazy o posílení bezpečnosti elektrárny v intencích dohod z Melku.

Topolánkova vláda na základě konsensu všech tří koaličních stran hodlá zřídit nezávislou odbornou komisi k posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém horizontu.

Předchozí sociálnědemokratická vláda přitom uvažovala do budoucna s rozšířením Temelína. Jednou z verzí energetické koncepce byla výstavba dalších dvou bloků. Provoz Temelína zajišťují v současné době dva bloky, projekt elektrárny však původně počítal se čtyřmi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK