Ode dneška se mění ceny elektřiny, plynu, tepla a vody

01.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. ledna (ČTK) - Ode dneška se v Česku zvyšují mimo jiné ceny elektřiny, tepla, vody a regulovaného nájemného, naopak zlevňuje plyn.

Domácnosti zaplatí letos za elektřinu v průměru o 7,9 procenta více. Roční výdaje za elektřinou tak vzrostou zhruba o 700 až několik tisíc korun v závislosti na tom, zda se proud využívá pouze pro svícení a domácí spotřebiče nebo i k vytápění.

Nejvyšší nárůst ceny bude v Jihočeském a Jihomoravském kraji, a to o 8,7 procenta. Na většině území, které obsluhuje společnost ČEZ Distribuce, se cena zvýší o 7,6 procenta. V Praze zdražení bude v průměru činit 7,9 procenta.

Nájemné v bytech s regulovanými činžemi poroste do roku 2010 v průměru o 19,2 procenta ročně. Regulované nájemné se vztahuje na 760.000 bytů, což je téměř pětina bytového fondu.

Zvýšení činží musí majitelé domů nájemníkům oznámit tři měsíce předem. Řada obcí o růstu nájmů rozhodne až letos. Důvodem bylo konání komunálních voleb na konci loňského října, kdy vedení obcí přenechalo tento krok novým zastupitelům.

V některých městech nájemné může růst i o více než 30 procent. Například v Praze 1 je to zvýšení o 30,3 procenta, v Karlových Varech je maximální přírůstek nájemného stanoven na 34 procent a v Hradci Králové na 35,1 procenta.

Ceny vody z vodovodů by podle odhadu odborníků měly letos v průměru vzrůst přibližně o šest procent, tedy asi o tři koruny na metr krychlový. Vodné a stočné za tisíc litrů vody by mělo v průměru stát kolem 50 až 51 korun. Čtyřčlenná rodina při takovém zdražení zaplatí za celý rok zhruba o 400 korun více než letos. V růstu cen i jejich absolutní výši jsou ale značné rozdíly mezi regiony a jednotlivými vodárenskými společnostmi.

Odběratelé zemního plynu ušetří. Pro domácnosti ceny plynu klesají v průměru o 4,2 procenta. Nejvíce zemní plyn zlevnil ve Středočeském kraji, a to o 5,8 procenta. Naopak nejméně v Jihočeském kraji o 1,9 procenta.

Teplo vyráběné z uhlí ode dneška zdražilo v průměru o čtyři procenta, naopak teplo ze zemního plynu zlevnilo v průměru o 2,9 procenta.

Mzdy by v Česku letos měly podle některých výzkumů mezi podniky vzrůst nejméně o pět procent. Více než polovinu z tohoto růstu však ubere očekávaná inflace; reálný příjem zaměstnanců se tedy zvýší o dvě procenta. Jiné průzkumy však uváděly růst pod pěti procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK