První den bylo podle Kapsche 500 neplatičů mýtného

01.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. ledna (ČTK) - První den fungování systému elektronického mýtného bylo odhaleno 500 neplatičů. Televizi Nova to řekl generální ředitel Kapsche pro ČR Karel Feix. Podle něj se za první den na mýtném vybralo 700 tisíc korun. Neplatičům nyní hrozí pokuta až 500 tisíc korun.

Systém elektronického mýtného funguje od dnešní půlnoci. Na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací musí nákladní vozidla a autobusy s hmotností 12 tun platit v průměru 4,05 Kč za kilometr.

Kapsch má po celé zemi 210 distribučních míst. Ta jsou rozmístěna podél zpoplatněných komunikací na čerpacích stanicích a také na hraničních přechodech. Místa slouží k registraci pro platbu předem, tzv. PrePay systém, a pro dobíjení jednotky ihned po registraci. Dopravce si zde může také kontrolovat stav svého kreditu a zpětně vybrat nespotřebované předplacené mýtné.

Zájem dopravců o dobíjení kreditu palubních jednotek na mýtné byl dnes na distribučních místech minimální. Počty zájemců se pohybovaly spíše v jednotkách než desítkách. Prodejci čekají větší nápor dopravců v úterý. Kvůli mýtnému začali od rána kontrolovat kamiony celníci.

Celníci jezdí na zpoplatněných úsecích v autech vybavených speciálním zařízením, které na dálku zjistí, zda kamion má palubní jednotku a jestli zaplatil poplatek. Pokud přístroj ukáže, že clo není zaplaceno, celníci vozidlo odstaví a dokud není poplatek uhrazen, nesmí vyjet.

Kapsch vydal přibližně 68 tisíc palubních jednotek nezbytných pro placený mýtného. Odhaduje se, že si jednotku zaregistruje až 80.000 řidičů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK