Temelín loni vyrobil téměř o 10 procent více elektřiny

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 2. ledna (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín loni vyrobila 12,021 miliardy kilowatthodin (kWh) elektrické energie. Do rozvodné sítě dodala o téměř deset procent více elektřiny než v roce 2005. Výrobní rekord však nepřekonala. Od roku 2000, kdy byl do provozu spuštěn první blok elektrárny, to byla třetí nejvyšší výroba. Nejvíc proudu vyprodukoval Temelín v roce 2004, a to 12,629 miliardy kilowatthodin. Informoval o tom mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

"Loňská výroba by stačila pokrýt spotřebu elektřiny na území Jihočeského kraje po dobu 5,5 roku," uvedl mluvčí. Praha by s ní dokázala vystačit dva roky.

Elektřina na jihu Čech patří přitom k nejdražším v zemi. Zatímco v České republice se její ceny zvýší v průměru o 7,9 procenta, jihočeské domácnosti za ni zaplatí o 8,7 procenta více. Spolu s Jihomoravským krajem je to nejvíc v republice. Rodiny v kraji, které elektřinou i topí, tak zaplatí ročně zhruba o 2000 korun více.

Temelín třetího nejlepšího výsledku ve své šestileté historii dosáhl i přesto, že se stále potýká s řadou technických problémů. Například koncem roku museli technici kvůli potížím s palivem prodloužit pravidelnou odstávku na druhém bloku, při níž mění čtvrtinu palivových souborů v reaktoru. Začátkem listopadu pak byla elektrárna zkolaudována, což vyvolalo protesty především u Rakušanů.

Právě jaderné palivo je největší "temelínskou bolístkou". Kvůli němu by měly být letos oba bloky mimo provoz celkem šest měsíců, tedy zhruba 180 dní. To je o měsíc víc než letos. První blok bude stát zhruba dva měsíce, od konce ledna do března a od konce srpna do října. Druhý blok bude mimo provoz od května do července, napsaly nedávno Hospodářské noviny.

Zatímco dvě přestávky jsou standardní a slouží k běžné výměně čtvrtiny paliva a údržbě zařízení, lednová odstávka je podle deníku zcela mimořádná. Vyvolaly ji problémy s jaderným palivem, které firmě ČEZ dodává americká společnost Westinghouse. V ruském reaktoru se některé palivové soubory deformují víc, než se původně předpokládalo. Během této výluky se proto vymění část paliva za nové a odolnější.

Klíčová bude letos pro oba reaktory také výměna vysokotlakých rotorů turbín za konstrukčně zcela nové, které zvýší výkon každého tisícimegawattového bloku o zhruba 20 megawatt. Postupné vylepšování Temelína vyjde ČEZ na stamiliony korun. Vedle přímých investic musí počítat i se ztrátou levnější jaderné výroby. Tu musí nahradit dražší uhelné zdroje nebo nákup elektřiny v zahraničí, protože temelínský proud je už vyprodán.

První elektřinu vyrobil Temelín v prosinci 2000. Od té doby dodal 54,5 miliardy kWh elektřiny. Na roční výrobě v celé republice se elektrárna podílí 15 procenty. Dosavadní výrobou v ní se ušetřilo přes 50 milionů tun hnědého uhlí a zhruba dva miliony tun vápence k odsíření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK