Mýtné zdražilo cestování řadou autobusů v Česku

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Zavedení mýtného se promítlo do cen autobusových jízdenek řady dopravců v ČR. Ke zdražení kvůli mýtnému přistoupili dopravci v pěti krajích. Jízdné zvýšili zejména u dálkových linek, nevyhnuly se mu však i některé regionální linky jezdící po zpoplatněných silnicích. Největší autobusový dopravci v Pardubickém kraji jízdné nezdražovali kvůli mýtnému, ale kvůli vyšším cenám pohonných hmot a novému zákoníku práce. Dopravci, kteří zatím ceny nenavyšovali, zatím vyčkávají na reakci konkurence a o zdražování většinou uvažují, zjistila ČTK.

Systém elektronického mýtného byl odstartován 1. ledna. Na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací musí nákladní vozidla a autobusy s hmotností 12 tun platit v průměru 4,05 Kč za kilometr.

Nejvíce se zdražování dotkne cestujících na trase Brno - Praha, kde se jízdné kvůli mýtnému navýšilo o 30 korun. Od 1. ledna podražila cesta do Prahy autobusy Eurolines a od středy se zvýšením jízdného musí počítat i zákazníci společnosti Student Agency. Namísto dřívějších 150 korun zaplatí 180 korun. Zdražení se podle majitele společnosti Radima Jančury netýká jízdenek objednaných přes internet nebo pomocí SMS zpráv. Na trase jezdí také autobusy jihlavské společnosti Icom transport, která o zvýšení jízdného zatím nerozhodla.

Autobusy Student Agency provozují také linky na trase Praha - Liberec, Praha - Ostrava a Praha - Plzeň. Jízdné zvyšuje společnost také u autobusů jezdících do Plzně, a to o desetikorunu. Student Agency je tak jediným velkým dopravcem v Plzeňském kraji, který kvůli mýtnému zdražuje. Největší dopravce, ČSAD autobusy Plzeň, jízdné zachová.

Jízdné ale Student Agency zachová u linek směřujících do Liberce. Společnost se obává úbytku cestujících. Na stejné trase jezdí v současné době ještě autobusy společnosti ČSAD Liberec, která ze stejného důvodu jako konkurence ke zdražení rovněž nepřistoupila. Zdražování dopravy v Libereckém kraji připravuje od 15. ledna na některých trasách dopravce ČSAD Semily a od února i ČSAD Jablonec nad Nisou.

Mezi Ostravou a Prahou jezdily dnes autobusy Student Agency za stejné ceny jako minulý rok. Dopravce o nových cenách jízdenek ani o případném zrušení některých spojů dosud nerozhodl. Jančura ale již v prosinci ČTK řekl, že zvažuje zdražení jízdného přibližně o 40 korun. Případné změny oznámí firma zřejmě ve středu. Konkurenční Capital Expres jízdné na stejné trase zvýšil již v prosinci z 290 na 320 korun.

Zdražení autobusové dopravy chtějí využít České dráhy (ČD), pro něž je zisková zejména trasa z Ostravy do Prahy. Mezi hlavním městem a Brnem se však cestujícím i přes zdražení jízdného stále vyplatí jízda autobusem. Cesta vlakem z Brna do Prahy stojí od 206 korun pro držitele Zákaznické karty. Bez ní zaplatí cestující 294 korun. S výjimkou spojů Super City a Euro City, s nimiž ale cesta trvá delší dobu.

Na Vysočině zvýšila od začátku roku jízdné třebíčská společnost Trado Bus. Na trase Třebíč - Praha, vedené po dálnici D1, zdražila jízdenka o 20 korun, lidé za ni zaplatí 145 korun. O stejnou částku zvyšuje cenu také další třebíčská společnost Tredos. Jiní dopravci zatím se změnou jízdného vyčkávají.

V řádu jednotek korun zvýšili jízdné dopravci ve středních Čechách a také v Olomouckém a Královéhradeckém kraji. Ve středních Čechách podražily společnosti Bosák, Cup Tour bus a ČSAD BUS Kladno. Z královéhradeckých dopravců zdražily jízdné společnosti Osnado Trutnov, Orlobus a CDS Náchod. V Olomouckém kraji se ceny jízdného zvýšily jen u několika dálkových linek společnost FTL Prostějov. Firma Connex Morava zdražení teprve připravuje. Dopady mýtného na provoz ostatních autobusových spojů dopravcům uhradí olomoucké hejtmanství.

Jízdné zatím nezvýšil jeden z největších autobusových dopravců v Praze, Connex Praha. O případné úpravě cen kvůli mýtnému bude firma uvažovat až na konci prvního čtvrtletí, uvedl dnes generální ředitel Bohumil Kraus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK