Pražská burza předvedla nejlepší start za posledních 11 let

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Pražská burza dnes předvedla nejlepší vstup do nového roku za posledních 11 let. Díky silné poptávce investorů a optimismu zahraničních akciových trhů přidal index PX 1,85 procenta na 1618,3 bodu. Silnější růst se hlavnímu indexu burzy předtím povedl až v úvodu ledna roku 1996. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Hlavním motorem byly akcie elektrárenské skupiny ČEZ, jež zpevnily o 3,23 procenta na 991 korun, následované akciemi rakouské banky Erste s výkonem 2,31 procenta na 1638 korun. Největšími obchody na trhu za více než miliardu korun na sebe také výrazně upozornily akcie Komerční banky, které vyrostly o 0,65 procenta na 3119 korun.

Předvedly se tak všechny tři akcie, na které radí investorům letos zaměřit pozornost společnost Atlantik finanční trhy. Vedle obou bank šlo ještě o akcie textilní firmy Pegas Nonwovens, jedné ze dvou loňských primárních emisí. Akcie Pegas si polepšily o 1,24 procenta na 762,3 koruny.

Příznivě premiéra naladila i obchodníka firmy Patria Direct Vladimíra Vávru, podle kterého by letošek mohl přinést na burze lepší výkon než loňských zhruba osm procent. "Aktuální ohodnocení jednotlivých titulů v relaci k odhadovaným fundamentálním hodnotám však myslím dává relativně dobrou šanci na dosažení dvoumístného růstu trhu jako celku," uvedl.

Celkové obchody s akciemi vykázaly tři miliardy korun, na trhu ale chyběly zámořské objednávky, poněvadž ve Spojených státech byl svátek.

Celkový objem obchodů: 5,232 miliardy Kč

- akcie 3,001 miliardy Kč

- dluhopisy 2,231 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK