Plzeň opět zahltila auta, dálniční obchvat je nově zpoplatněn

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 2. ledna (ČTK) - Plzeň, která si po říjnovém otevření dálničního obchvatu oddechla od regionálních nákladních vozů a dodávek, byla dnes opět více zahlcena těžkou dopravou. Obchvat je od dnešního dne zpoplatněn jako standardní dálnice. Vozidla do 12 tun tak na něm musí mít dálniční známku, osobním automobilům stačí nejlevnější za 900 korun na rok. Řidičům se to nelíbí, prý o tom nebyli dopředu informováni.

Někteří šoféři, které ČTK oslovila, tvrdí, že jim místní politici slíbili, že budou moci dlouhodobě využívat obchvat zdarma. "To nemá logiku, to jsme nikomu neslíbili. Všechny dálniční úseky jsou zpoplatněné," řekl ředitel pražského Ředitelství silnic a dálnic Alois Lichnovský. Plyne to z vyhlášky ministerstva dopravy, uvedl.

Dosavadní průjezd po obchvatu byl zdarma proto, aby si tranzitní řidiči na jednodušší průjezd okolo Plzně zvykli. Menší regionální dopravci, kteří dosud obchvat využívali, mohou jezdit místo přes Plzeň po jiných nezpoplatněných objízdných trasách.

"Všichni se loni bili v prsa, že nám dvacetikilometrový obchvat nezpoplatní. Argumentovali omezením kamionové dopravy v Plzni a návazností na plánovaný průtah na Karlovy Vary," řekl Milan Hlinovský z firmy Nakost Dýšina z Plzně-severu, která rozváží potraviny po celém Plzeňsku a obchvat hojně využívala. Dodávky a nákladní vozy nyní nemusely jezdit přes Plzeň.

Vozy směřující z Rokycanska a z jihu Plzeňska, které pokračovaly na sever a na Karlovarsko, mohly jet po obchvatu. "Nejezdíme do Prahy nebo přes Rozvadov do Německa, a nepotřebujeme dálniční známky," dodal Hlinovský. Cesta po obchvatu je sice delší, ale časově kratší než přes Plzeň.

S tímto problémem souvisí i nový trik, který způsobil neznámý šprýmař na dálnicích D5 a D1. Na téměř všechny nájezdy instaloval doplňkové tabulky o tom, že jsou dálnice bez poplatku. "Všechny tyto papundeklové tabulky, instalované na Silvestra, jsme dnes stáhli," uvedl Lichnovský. Podle něj se ŘSD s podobným trikem nikdy nesetkalo. Kvůli možným soudním sporům řidičů s policií proto podá ŘSD žalobu na neznámého pachatele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK