Koruna se obchoduje několik haléřů od rekordních maxim

03.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Česká měna se dopoledne obchoduje několik haléřů od rekordně silných hodnot. K euru její kurz v 11:00 činil 27,44 Kč/EUR a k dolaru 20,69 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Koruna zpevňuje v souladu se zbytkem regionu, jako pozitivní působí slabší dolar, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Dolar sice k euru koriguje na 1,3256 USD/EUR, ale silnější kurz Kč/EUR drží podle Vlka kurz koruny k dolaru na silné úrovni. Kurz koruny k americké měně, který je výsledkem pohybu kurzů Kč/EUR a USD/EUR, by mohl mírně posílit na nový rekord, připustil analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Rekordní hodnota kurzu koruny ke společné evropské měně je 27,405 Kč/EUR z loňského prosince. Kurz koruny k dolaru dosáhl své nejsilnější úrovně 20,67 Kč/USD v úterý. Naopak historicky nejslabší byla česká měna k dolaru v říjnu 2000, kdy měsíční průměr kurzu činil 41,125 Kč/USD, což je přibližně polovina její dnešní hodnoty. K euru byla koruna nejslabší krátce po zavedení společné evropské měny v dubnu 1999, kdy se propadla až ke 38 korunám za euro, a byla tak téměř o třetinu slabší než dnes.

Podle bankovní rady ČNB představuje silnější kurz významné protiinflační riziko. Sílící koruna zároveň snižuje pravděpodobnost zvyšování úrokových sazeb.

Dnes nejsou ani doma, ani v regionu na programu žádné důležité události. Dobrá nálada na globálních dluhopisových trzích a slabý dolar mohou podle analytika ČSOB Jana Čermáka udržet optimismus i u všech středoevropských měn. "Prostor pro další zisky je nicméně omezený a nevěříme v posun za 27,40 Kč/EUR," dodal Čermák.

Dnešní zveřejnění německé nezaměstnanosti by mělo podle Pikory přinést dobré zprávy, zatímco americký index nákupních manažerů spíše slabší výsledky. Proto je pravděpodobné, že dolar spíše oslabí, odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK