Pražská burza dopoledne klesla o 0,3 pct vedená akciemi ČEZ

03.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Pražská burza dopoledne nenavázala na úterní úspěšný rozjezd nového obchodního roku a oslabila. K nejprodávanějším patřily akcie elektrárenské společnosti ČEZ, jejíž členové nejužšího vedení se rozhodli zpeněžit část akcií z motivačního programu. Hlavní index PX byl po 11:30 níže o 0,27 procenta na hodnotě 1614 bodů, vyplývalo z výsledků burzy.

"ČEZ se po zprávách, že je management připraven prodávat své akcie, propadl ze včerejších závěrečných cen okolo 990 korun až na 965 korun," uvedl obchodník firmy Patria Finance Ronald Schubert. Akcie ČEZ ztrátu postupně snižovaly a před polednem se obchodovaly kolem ceny 975 korun, což znamenalo sestup o 1,6 procenta.

Nakoupit a poté prodat část akcií ČEZ se rozhodli čtyři současní členové představenstva včetně generálního ředitele Martina Romana a jeden bývalý člen představenstva. Celkem má být v nejbližších dnech prodáno až 600 tisíc akcií.

"Přestože členové managementu prodávají pouze menší část svých opcí, lze tuto zprávu interpretovat jako další signál, že tak výrazný růstový potenciál, jakého jsme byli svědky v minulosti, je již za námi," hodnotil dopad na akcie ČEZ analytik České spořitelny Jakub Židoň. Akcie ČEZ od roku 2003 cenu zhruba zdesetinásobily a koncem loňského roku se obchodovaly i za více než 1000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK