Lesy ČR: I přes zastavení prací v lesích je dřeva dostatek

03.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 3. ledna (ČTK) - Státní podnik lesy České republiky (LČR) tvrdí, že i přes zastavení prací ve státních lesích je dřeva dostatek. Zpracovatelé mají podle LČR nyní k dispozici dřevo, které se v závěru loňského roku vytěžilo z objemu plánovaného na letošní rok. Řekl to mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd. Řada firem si však stěžuje, že jim dřevo chybí. LČR patří asi polovina lesů v zemi.

Ve státních lesích se od začátku ledna netěží proto, že podnik zatím neuzavřel smlouvy s firmami, které vyhrály v říjnu vypsané tendry na práce v lesích. Původní smlouvy ke konci roku 2006 vypršely nebo je LČR s odvoláním na rozhodnutí antimonopolního úřadu ukončily. Po vyřešení námitek a odvolání k tendrům by se nové smlouvy měly uzavřít ve druhé polovině února.

Z těžeb plánovaných na letošní rok se ve státních lesích vytěžilo asi deset procent, někde tyto těžby podle Vyšohlída ještě probíhají. LČR jsou také připraveny na trh dodat dříví prostřednictvím vlastních lesních závodů. "Z letos plánovaných 500.000 metrů krychlových dřeva by lesní závody vytěžily většinu již v prvním čtvrtletí," řekl Vyšohlíd. V ostatních svých lesích LČR zvažují v případě krize i zadání těžeb prostřednictvím takzvaných zakázek malého rozsahu.

Dřevařské firmy ve světle zastavení těžeb ve státních lesích mluví o krizové situaci. "Jsme dost nervózní. Nikdo neví, co nás vlastně čeká. Máme 70 zaměstnanců, pro něž teď nebudeme mít práci," citovala dnešní Mladá fronta Dnes člena představenstva Lesní společnosti Královský hvozd z Nýrska Miloslava Brotánka.

Rakouská firma Stora Enso, jež v Česku provozuje největší pily, počítá ve svém krizovém plánu na počátku roku s výpadkem až poloviny dřeva. "Museli bychom přitom platit i penále některým odběratelům, s nimiž už máme uzavřené kontrakty," řekl Hospodářským novinám finanční manažer firmy František Vomočil.

Antimonopolní úřad loni rozhodl, že LČR musí na lesnické práce vyhlašovat tendry podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Do té doby se LČR zákonem neřídily. S odvoláním na verdikt antimonopolního úřadu LČR na všechny plochy vyhlásily soutěže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK