Koruna se obchodovala blízko rekordu k euru i dolaru

03.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Česká měna se ve středu obchodovala na dosah rekordních hodnot k euru i dolaru. K euru před závěrem stála na 27,46 Kč/EUR, k dolaru nakonec sestoupila na 20,83 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Obchodování nebylo nijak aktivní, pohyb byl technickou záležitostí a nikoliv výsledkem nějaké nové informace, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Pomalý pohyb k silnějším hodnotám byl v souladu s vývojem v regionu, doplnil Tomáš Vlk z Patria Online.

Nejsilnější úrovně 20,67 Kč/USD dosáhla koruna k dolaru v úterý. Naopak rekordně nejslabší byla v říjnu 2000, kdy měsíční průměr kurzu činil 41,125 Kč/USD. Rekord koruny euru je 27,405 Kč/EUR z loňského prosince. Nejslabší k euru byla krátce po zavedení jednotné evropské měny v dubnu 1999, kdy se propadla až ke 38 korunám za euro, a byla tak téměř o třetinu slabší než dnes. Na letošní rok ekonomové koruně předpovídají další posilování.

Silná koruna je podle analytiků dobrou zprávou pro spotřebitele, protože zlevňuje dovážené zboží a zahraniční dovolené. "Sešup dolů zažívá hlavně elektronika, dvacetiprocentní zlevnění během roku není výjimkou," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Levnější je podle něj i dovoz automobilů, cenově dostupnější se pro Čechy stanou zájezdy, jídlo a ubytování v zahraničí. "Poznáme to třeba i na permanentce za vleky v Alpách," dodal Michl.

V některých případech však podle něj vítězí marketing nad ekonomickými zákony. Například značkové textilní zboží a kosmetika se v Česku prodává výrazně dražší než třeba v Londýně či New Yorku.

Na silnou korunu doplácejí čeští exportéři a proto jim ekonomové doporučují se proti posilování koruny zajistit. Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka se podnikatelé proti měnovým rizikům v mnohých případech již také zajišťují. "Nicméně jde o poměrně finančně náročnou pojistku, která navíc pokrývá rizika spojená pouze s krátkodobými výkyvy," dodal Drábek.

Dlouhodobé oslabování dolaru podle něj českým exportérům způsobuje problémy a neexistuje účinný nástroj, jak se proti tomu bránit. "Neustálé posilování kurzu koruny snižuje příjmy všech exportérů a v konečné platnosti zhorší jejich výsledky a posílí zvyšování nezaměstnanosti," doplnil předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Podle Michla ovšem exportéři mohou letos zůstat klidní. Koruna by se totiž měla během roku zhodnotit na 27 Kč/EUR, tedy jen o 1,7 procenta, což je méně než v předchozích letech. Například loni česká měna posílila o více než pět procent. Nezaměstnanost posilující koruna podle Michla nezvýší. "Naopak výrazně sníží inflaci a oddálí zvyšování úrokových sazeb. Všechno zlé je k něčemu dobré," dodal Michl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK