MfD: Počet nejbohatších Čechů se letos zvýší o 100.000 lidí

04.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Počet Čechů, kteří vydělávají víc než 31.500 korun měsíčně, se letos zvýší o dalších 100.000 na 430.000 lidí. Na základě odhadů ministerstva financí o tom informuje Mladá fronta Dnes. Tato vybraná skupina, která tvoří téměř desetinu všech zaměstnanců v ČR, letos zaplatí třetinu veškerých daní z příjmů, které stát vybírá.

"Bohatší lidé budou podle odhadů živit stát řízený pravicovou vládou ještě více než loni," píše MfD, podle které jde o negativní stránku růstu platů. Ten letos většina firem plánuje na pět procent. Zaměstnanci podle vládních odhadů odvedou do státní pokladny ze svých výdělků na dani celkem 122 miliard korun, což je o deset miliard korun víc než loni.

S tím, jak rostou platy se lidé posouvají do vyšších daňových pásem, píše MfD. Skupinka nejbohatších, kteří platí nejvyšší daně a které má každý ministr financí nejraději, se podle listu rozšíří ze sedmi na devět procent.

Podle odhadů naopak ubývá lidí, kteří platí na daních nejméně. Počet zaměstnanců s výdělkem nižším než 11.500 korun hrubého se proti loňsku snížil o 300.000 lidí.

Mzdy podle odborníků zatěžují ale kromě daní i další odvody. "Samotná daň z příjmu se může zdát jako přijatelná. K ní je však potřeba přičíst 12,5 procenta odvodu zaměstnance na sociální a zdravotní pojištění, což znamená zatížení příjmu celkem 44,5 procenta," uvedla daňová expertka společnosti KPMG Jana Bartyzalová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK