Japonské akcie zahájily nový rok výstupem na osmiměsíční maximum

04.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. ledna (ČTK) - Ceny japonských akcií se první obchodní den nového roku zvyšovaly a hlavní index vystoupil na nejvyšší úroveň za osm měsíců. Velký zájem byl o akcie automobilky Toyota Motor, kterým pomohla zpráva, že podnik se dostal v celosvětovém srovnání na třetí místo ve výrobě aut. Růst zaznamenaly také akcie vývozců, kterým pomáhá slabý kurz jenu.

Index Nikkei 225 si připsal 127,84 bodu a den uzavřel vyšší o 0,74 procenta na 17.353,67 bodu. To je nejvyšší hodnota od 21. dubna 2006. Podobně širší index Topix zpevnil o 1,06 procenta na 1698,95 bodu, a dostal se tak nejvýše od loňského 11. května.

Akciový trh v Tokiu byl v úterý a ve středu po vánočních svátcích uzavřen a obchodovat se začalo dnes. Obchodní den byl ale zkrácen na polovinu, první celodenní seance letošního roku bude až v pátek.

"Nikkei zpevnil po solidním růstu, který se v době našeho volna dostavil na akciové trhy v USA a v Evropě," podotkl analytik makléřské společnosti Shinko Securities Cujoši Segawa. Obchodníci se podle něj budou dál věnovat akciím firem, jako je Toyota, a dalším, kteří většinu produkce vyvážejí. Kurz jenu se totiž zřejmě dál udrží nízko.

Akcie Toyoty vystoupily na rekordních 8140 jenů, nakonec ale uzavřely na 8090 JPY, což byl nárůst o 1,6 procenta. Segawa nicméně podotýká, že růst v dalších dnech možná ustane, protože mezi investory panují obavy, že akcie v závěru loňského orku vzrostly až příliš.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru vůči jenu, a dostal se tak nejvýše za deset týdnů. Dolar zpevňoval už ve středu, kdy se ukázalo, že aktivita ve zpracovatelském sektoru USA v prosinci pokračovala v solidním růstu. O dalším vývoji ale podle analytiků rozhodne zřejmě nová statistika, především situace na trhu práce.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 119,38 JPY a zpevnil z předchozích 118,77 JPY, kde byl ve středu. Vůči euru vzrostl na 1,3168 USD z 1,3275 USD, zatímco euro k jenu kleslo na 157,20 z předchozího kurzu 157,75 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK