Vítkovice investují miliardu do výroby hřídelí elektráren a lodí

04.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 4. ledna (ČTK) - Ostravská společnost VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY (VHM) z vítkovického strojírenského holdingu začala modernizovat a rozšiřovat své stroje a technologie pro výrobu dílů lodí, větrných elektráren, turbínových hřídelí a dalších strojírenských výrobků. Investice za přibližně 930 milionů korun přinese 15 nových pracovních míst, řekla mluvčí společnosti Eva Kijonková.

"Špičkové stroje a zařízení, které díky investici pořizujeme, patří mezi nejmodernější na světě. Jsou řízené počítačem a nepotřebují velké množství obslužných pracovníků," zdůvodnila zdánlivě nízký počet pracovních míst Kijonková.

Cílem společnosti je zrychlit a zlevnit produkci hřídelí pro vrtule větrných elektráren, zalomených hřídelí motorů, hřídelí pro pohonné systémy lodí, turbinových hřídelí a dalších produktů. "Hlavním důvodem investice je dynamický růst poptávky vyžadující navýšení výrobní kapacity a další růst produktivity a rentability výroby," vysvětlil technický ředitel VHM Kamil Kučera.

Vítkovickému holdingu se v poslední době podařilo uzavřít několik významných zakázek, například na renovaci elektráren Tušimice a Prunéřov pro společnost ČEZ za 15 miliard korun. Sjednány jsou také dlouhodobé kontrakty na dodávky zalomených hřídelí pro největší světové producenty lodních motorů a lodí.

VHM jsou s 2800 největší výrobní dcerou holdingu. Podle předběžných odhadů loni firma vytvořila zisk kolem 850 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK