Burzy Euronextu loni zpracovaly rekordní počet transakcí

04.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 4. ledna (ČTK) - Evropský burzovní operátor Euronext loni na svých akciových burzách zaznamenal rekordní počet 219,5 milionu hotovostních transakcí. Proti roku 2005 to představuje nárůst o 35,1 procenta, uvedl dnes operátor, který provozuje burzy v Paříži, Amsterodamu, Bruselu a Lisabonu i londýnský trh s deriváty Euronext.Liffe.

Euronext loni zpracoval rekordně nejvyšší počet transakcí také u opčních a termínových kontraktů. Bylo jich celkem 730,3 milionu, což představuje meziroční nárůst o 21 procent.

Celková tržní kapitalizace společností, jejichž akcie se na burzách Euronextu obchodují, vzrostla na konci minulého roku o 22 procent na 2,81 bilionu eur. Na trzích Euronextu jsou akcie 1210 firem.

V samotném prosinci Euronext zpracoval 17,4 milionu hotovostních plateb a 51,8 milionu obchodů s deriváty. Oba údaje se meziročně zvýšily zhruba o 22 procent, napsala agentura Reuters.

Euronext se spojí s newyorským burzovním operátorem NYSE Group. Akcionáři Euronextu i NYSE schválili tuto fúzi minulý měsíc; vznikne tak první transatlantický provozovatel akciových burz. NYSE Group naznačila, že následujícím krokem bude logicky expanze na asijský kontinent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK