Kontrola provozu mýtného systému začne podle MD v půli ledna

05.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Společnost Logica CMG, která má dočasně dohlížet na výběr mýtného na tuzemských komunikacích, zřejmě spustí kontrolu kolem 15. ledna. Mladé frontě Dnes to řekl náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. "První výsledky budeme mít k dispozici ke konci měsíce," řekl deníku. Systém bude porovnávat skutečně projíždějící auta s těmi, které zachytí čidla provozovatele mýtného systému, rakouské firmy Kapsch.

Úspěšnost výběru mýtného je klíčová při výpočtu odměny pro Kapsch. "Zatím nekontrolujeme, čekáme na schválení technologie ministerstvem dopravy," řekla MfD marketingová ředitelka společnosti Logica CMG Eva Vavrušková. Jediný dostupný údaj úspěšnosti tak zatím podává Kapsch, podle kterého se daří zachytávat až 99 procent vozidel. "Je to úspěšnost výběru od aut s palubními jednotkami. Počítá se z těch, které jednotku mají," vysvětlil zástupce Kapsche David Šimoník.

Klíčovým údajem je ale podle deníku podíl zachycených vozů z jejich celkového počtu. "Ten může být nyní mezi 80 a 85 procenty a bude se zvyšovat s dolaďováním systému," odhadl náměstek Hodač.

Statní fond dopravní infrastruktury zaplatí letos Kapschi 890 milionů za provoz a miliardu za vybudování mýta. Aby dosáhl očekávaného zisku, musí se na mýtném vybrat 4,7 miliardy. To podle šéfa fondu Pavla Švagra odpovídá 15 milionů denně. Zatím jsou ale podle něj výnosy o něco málo nižší, neboť intenzita po Vánocích je menší než obvykle.

List rovněž upozornil, že dopravní fond zatím nedostal na účet žádné peníze, ačkoliv mají chodit průběžně. "Už jsme to začali řešit, doufám, že to bude brzy v pořádku," řekl Švagr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK