Americké akcie posílily díky technologickým titulům

05.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. ledna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek stouply zejména díky technologickým titulům, které těžily z příznivého hodnocení ze strany některých analytiků. Pokles cen ropy pod 56 dolarů za barel navíc posílil optimismus ohledně firemních zisků.

Dow Jonesův index, jenž sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, se zvýšil o pouhých 0,05 procenta na 12.480,69 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však vyskočil o 1,25 procenta na 2453,43 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,12 procenta na 1418,34 bodu.

Největší světový výrobce čipů Intel posílil o čtyři procenta poté, co makléřská společnost Banc of America Securities zvýšila odhad jeho zisků. Biotechnologická firma Amgen stoupla o 4,3 procenta, protože banka Bear Stearns zlepšila doporučení k jejím akciím.

Ceny ropy ve čtvrtek kvůli teplému počasí na severovýchodě USA zopakovaly středeční propad o 4,5 procenta a skončily pod 56 dolary za barel. Levnější ropa je obvykle pro většinu titulů pozitivní, tlačí však dolů ceny akcií ropných společnosti. Největší světová veřejně obchodovaná ropná firma Exxon Mobil tak klesla o 1,9 procenta.

Na devizovém trhu dolar posílil vůči euru díky příznivým údajům o ekonomice Spojených států. Ty zmírnily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla v příštích měsících přikročit ke snížení úrokových sazeb. Americká měna podle některých analytiků těžila také z poklesu cen ropy.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,3080 USD. Vůči japonskému jenu však dolar klesl o 0,2 procenta na 119,07 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK