Japonské akcie výrazně oslabily

05.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. ledna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu v pátek výrazně klesly a zaznamenaly největší propad od konce listopadu. Prodávaly se hlavně akcie automobilky Toyota Motor nebo výrobců oceli, tedy tituly, které před koncem loňského roku nejvíce zpevnily. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz jenu, který těží z vyhlídek na růst úrokových sazeb.

Index Nikkei 225 si odepsal 262,08 bodu a den uzavřel nižší o 1,51 procenta na 17.091,59 bodu. Vrátil se tak na úroveň, kde byl naposledy před Vánocemi. Širší index Topix klesl o 1,39 procenta na 1675,33 bodu.

Vedle Toyoty oslabovaly také akcie další automobilky Honda Motor a firmy Fanuc. Kvůli zpevnění jenu proto klesaly hlavně kurzy akcií firem, které velkou část produkce vyvážejí. Japonská měna zpevnila díky spekulacím, že tamní centrální banka možná už v lednu zvýší základní úrok.

V pondělí se na burze v Tokiu kvůli státnímu svátku obchodovat nebude a obchody se znovu rozběhnou v úterý.

"Trh v poslední době výrazně zpevnil, takže investoři to podle mého názoru vidí jako důvod k výběru zisků," myslí si hlavní analytik makléřské společnosti Toyo Securities Kacuhiko Kodama.

Na devizovém trhu se vedle jednu zvyšoval kurz dolaru, a to hlavně vůči euru. Dolar na konci minulého a začátkem tohoto roku výrazně oslabil, takže nyní se části ztrát zbavuje. O jeho dalším směřování ale zřejmě rozhodne až nová statistika.

V závěru obchodování se japonský jen k euru prodával v kurzu 154,74 JPY, a výrazně tak zpevnil z předchozích 157,23 JPY, kde byl ve čtvrtek. Vůči dolaru vzrostl na 118,36 ze 119,37 JPY, a podobně dolar vůči euru vystoupil na 1,3074 z předchozího kurzu 1,3172 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK