Temelín kvůli zkoušce odstavil první blok elektrárny

06.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 6. ledna (ČTK) - První blok Jaderné elektrárny Temelín dnes časně ráno přestal dodávat elektřinu. Energetici jej odpojili od rozvodné sítě, aby provedli zkoušku regulačního zařízení reaktoru. Blok by měl dodávky elektřiny obnovit v neděli, řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Letos je to první plánovaná odstávka v Temelíně. Druhý blok vyrábí elektřinu bez omezení.

Výkon bloku operátoři začali snižovat o půlnoci. Od rozvodné sítě jej odpojili ve 02:30. Zkoušku udělají technici ještě během dneška.

Regulační zařízení reaktoru se od loňského léta kontroluje jednou měsíčně podle nařízení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Naposledy byl blok kvůli stejné kontrole odstaven začátkem prosince.

Temelín loni vyrobil 12,021 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny, což bylo téměř o deset procent více než v roce 2005. Od roku 2000, kdy byl do provozu spuštěn první blok elektrárny, to byla třetí nejvyšší výroba. Nejvíc proudu jihočeská elektrárna vyprodukovala v roce 2004, a to 12,629 miliardy kilowatthodin.

Od začátku provozu Temelín vyrobil 54,5 miliardy kWh elektřiny. Na roční výrobě v celé republice se podílí 15 procenty. Dosavadní výrobou v ní se ušetřilo přes 50 milionů tun hnědého uhlí a zhruba dva miliony tun vápence k odsíření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK