Americké akcie na konci týdne po zprávě o zaměstnanosti klesly

07.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. ledna (ČTK) - Akciové indexy amerických burz v pátek klesly o více než půl procenta. Nejprve je oslabovalo zklamání ze zhoršených ziskových vyhlídek společnosti Motorola, k tomu se později přidal vliv jinak příznivé zprávy o vývoji amerického trhu práce. Údaje totiž zmařily naděje na brzké snížení úrokových sazeb v USA. Zprávu o zaměstnanosti ale přivítal devizový trh a dolar díky ní rostl již třetí den po sobě.

Dow Jonesův index nakonec klesl o 0,66 procenta na 12.398,01 bodu a podobným tempem oslabil širší index Standard & Poor's 500. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel poklesem o 0,78 procenta na 2434,25 bodu.

Za celý první týden roku, v němž se na amerických burzách obchodovalo jen tři dny, klesl Dow Jones zhruba o půl procenta. Nasdaq Composite Index oslabil o 0,8 procenta.

Američtí zaměstnavatelé v prosinci vytvořili 167.000 nových pracovních míst, mnohem více, než se čekalo, a zároveň zvýšili mzdy nejvyšším tempem za osm měsíců. Ekonomové ze zprávy vydedukovali, že centrální banka (Fed) nebude v dohledné době ochotna zahájit snižování úroků. To se vzhledem k oslabování ekonomiky předpokládalo již v příštích měsících.

Akcie Motoroly klesly o 7,8 procenta a zaznamenaly nejvýraznější denní ztrátu za dva roky. Firma snížila čtvrtletní výsledkovou předpověď a nyní očekává zisk nižší, než odhadovali analytici.

Klesly i akcie finančního sektoru citlivé na úrokové sazby, například Bank of America, stejně jako akcie menších firem spoléhajících na levné úvěry. Proti trendu naopak šly akcie automobilky General Motors, jejíž šéf Rick Wagoner řekl, že firma letos propustí větší počty zaměstnanců a bude se snažit získat od odborů další ústupky.

Dolar pokračoval v růstu třetím dnem a zpráva o silném růstu zaměstnanosti v USA jej vynesla k euru k úrovni 1,30 USD. Obchodníci jsou přesvědčeni, že Fed s ohledem na napětí na trhu práce a růst mezd nebude riskovat inflační tlaky snižováním úroků. Dolaru to zachová jeho výnosovou výhodu vůči jiným měnám.

V závěru pátečního obchodování dolar k euru stoupl na 1,3002 USD ze čtvrtečního závěru 1,3098 USD a předtím se dostal pod 1,30 USD, nejníže od konce listopadu. K jenu dolar naopak klesl na 118,66 JPY, smazal ale velkou část ztrát nabraných před zprávou o zaměstnanosti. Euro vůči sílícímu japonskému jenu oslabilo na 154,30 JPY, téměř čtyři jeny od středečního rekordního maxima 158,06 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK