Inflace podle ekonomů loni vzrostla, nezaměstnanost se snížila

07.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Průměrná míra inflace v roce 2006 podle analytiků oslovených ČTK vzrostla na 2,5 procenta proti 1,9 procenta v předchozím roce. Během loňského prosince se cenová hladina téměř nezměnila, uvedli odborníci. Nezaměstnanost se podle jejich odhadů loni snížila o jednu desetinu procenta na 8,1 procenta.

Směrem vzhůru tlačily v prosinci cenovou hladinu potraviny, uvedl analytik Patria Finance David Marek. Zdražily podle něj především brambory, ovoce a zelenina, ale i rýže, mouka a rohlíky. Vyšší ceny potravin podle něj ale vyvážilo levnější víno, pivo a pohonné hmoty. Například ceny bílého vína klesly o dvě až tři procenta, ceny piva o jedno procento, uvedl Marek. Ceny pohonných hmot klesaly již čtvrtý měsíc v řadě. Například Natural 95 zlevnil o 40 haléřů na 27,70 Kč za litr, motorová nafta o 30 haléřů na 27,80 Kč za litr, řekl analytik.

Česká inflace je nyní podle Marka poloviční ve srovnání s průměrnou hodnotou inflace v EU. I to je podle něj důvod pro skutečnost, že úrokové sazby v Česku jsou níže než v eurozóně i v ostatních zemích EU. "Inflaci v ČR brzdí posilování kurzu koruny a rychlý růst produktivity práce," řekl Marek.

Od ledna se podle odhadu některých ekonomů inflace mírně zvýší ke třem procentům. Důvodem je podle nich zejména deregulace nájemného, vyšší ceny energií, vody, topení nebo cigaret. "Je pravděpodobné, že se během roku do inflace dostane nárůst nákladů na dopravu kvůli novému systému mýtného," odhadl Miroslav Plojhar ze Citibank.

Míra nezaměstnanosti v loňském prosinci podle ekonomů sice vzrostla na 7,6 až 7,7 procenta z listopadových 7,3 procenta, roční průměr se ale podle většiny z nich proti roku 2005 snížil na 8,1 procenta.

Nezaměstnanost je tak v Česku podle Marka skoro o procentní bod níže ve srovnání s průměrnou hodnotou v EU. "Za to vděčíme hlavně velmi rychlému hospodářskému růstu, výrazně rychlejšímu ve srovnání s většinou zemí EU," uvedl Marek. K poklesu nezaměstnanosti podle něj nejvíce pomohl zpracovatelský průmysl, obchod a služby ohledně nemovitostí, služeb pro podniky a výzkumu a vývoje.

Prosincový nárůst nezaměstnanosti je podle Plojhara sezonní záležitost. "Na konci roku se obvykle propouští více než v průběhu roku," souhlasil Marek. Přírůstek v počtu nezaměstnaných byl ale v loňském prosinci zřetelně nižší než v jiných letech, a to nejen kvůli solidně rostoucí ekonomice, ale také díky prodloužené sezoně ve stavebnictví umožněné teplým počasím, doplnil analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Letos se díky hospodářskému růstu nezaměstnanost dále sníží na 7,5 procenta, odhadl analytik Raiffeisenbbank Aleš Michl. Pokud se ale nezlepší motivace na trhu práce, půjde podle něj při větším zpomalení ekonomiky nezaměstnanost okamžitě rychle nahoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK