Podílové fondy loni vynesly míň

07.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Domácí podílové fondy v roce 2006 nezopakovaly výkonnost z předloňského roku. Ve druhém pololetí se ale dokázaly vymanit z jarních ztrát. Několikaprocentní výnosy letos podílníkům přinesly vesměs opět akciové a smíšené fondy. Výkonnost dluhopisových fondů a fondů peněžního trhu nepřekročila dvě procenta. Vyplývá to ze statistiky Asociace fondů a managementu ČR (AFAM) k 29. prosinci 2006.

U podílových fondů byly podle analytika serveru Měšec.cz Petra Zámečníka v letošním roce nejzajímavější opět ty akciové, jejichž výnosy ale nepředčily předloňské zhodnocení. Pražská burza rostla zhruba o deset procent, a tento vývoj se podepsal i na výkonnosti akciových fondů. Za zmínku stojí ještě smíšené fondy a fondy fondů, které se pohybovaly mezi třemi až pěti procenty, podotkl analytik serveru Finance.cz Lukáš Buřík.

Hodnocení výkonnosti fondů za loňský rok ovlivnilo z velké části posilování koruny, což se negativně projevilo na investicích v cizí měně v korunovém vyjádření, řekl David Urbánek z odborného časopisu Fondshop. Vzhledem k tomu, že většina investorů je korunových, rostoucí akciové trhy USA nebo Evropy jim tolik radosti neudělaly, dodal.

Evropské akcie díky svému vysokému růstu překonaly podle Urbánka i posilující korunu. Kvalitní výsledek nakonec přinesl i český akciový trh a trhy východoevropského a středoevropského regionu. Světové a americké akcie nebyly pro korunové investory vhodnou investicí v případě, že nebyly zajištěny, stejně jako japonský akciový trh, podotkl.

Z domácích fondů sdružených v AFAM se mohly pochlubit nejvyšší výkonností Akro akciový fond nových ekonomik se zhodnocením o 21,3 procenta a smíšený fond J&T Opportunity s výnosem 19,1 procenta. Mezi dluhopisovými vynikal ČP Invest Korporátních dluhopisů a ISČS Korporátní dluhopisový, jejichž výnosy se blížily dvěma procentům.

V roce 2005 akciové fondy v průměru vynesly skoro 17 procent, smíšené fondy se zhodnotily téměř o osm procent, dluhopisové fondy o 3,1 procenta a fondy peněžního trhu vykázaly zhodnocení přes jedno procento. V celkem 70 podílových fondech sdružených v AFAM byl na konci listopadu 2006 soustředěn majetek za více než 146 miliard korun. Nárůst majetku činil za 11 měsíců loňského roku 15 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK