Varšava: Dodávky ropy přes Družbu do Polska a Německa zastaveny

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 8. ledna (ČTK) - Dodávky ruské ropy severní větví ropovodu Družba do Polska a Německa se v noci na dnešek zastavily. Oznámil to dnes polský provozovatel ropovodů PERN. Mluvčí firmy řekl, že podnik požádal Bělorusko o vysvětlení. Zastavení dodávek by mohlo souviset se sporem mezi Běloruskem a Ruskem o poplatky za ropu.

"Poslali jsme Bělorusku dopis se žádostí o vysvětlení. V této chvíli nevíme, proč byly dodávky zastaveny," řekl mluvčí PERN Tomasz Zakrzewski agentuře Reuters. Polská televize TV24 uvedla, že problémy souvisejí se sporem Moskvy a Minsku o vývozní cla a poplatky za tranzit ropy přes Bělorusko.

Ropovod Družba, jehož jižní větev směřuje přes Ukrajinu a Slovensko do České republiky, je jedním z největších světových ropovodů. Větší, severní větví Družby, může do rafinerií v Polsku a východním Německu proudit asi milion barelů ropy denně, což je zhruba pětina celého ruského vývozu. Rusko se na dodávkách ropy do Německa podílí pětinou a do Polska ještě více.

Krátce před prohlášením PERN mluvilo o určitých problémech s dodávkami přes Družbu polské ministerstvo hospodářství. Povahu problémů však nespecifikovalo.

Mezi Běloruskem a Ruskem se o víkendu vystupňoval spor o ropu. Bělorusko ve středu uvalilo na tranzit ruské ropy přes své území do Polska a Německa celní poplatek 45 dolarů (950 korun) za tunu. Opatření bylo odvetou za to, že Rusko začalo na vývoz své ropy do Běloruska vybírat od ledna exportní clo. Moskva je zavedla s odůvodněním, že Minsk zneužívá levné ruské ropy k exportu svých ropných produktů na západní trhy.

Rusko označuje běloruské uvalení tranzitních cel za bezprecedentní, protože odporuje mezivládní ekonomické dohodě. Běloruské celní poplatky za tranzit podle ruského ministerstva hospodářství ohrožují stabilitu dodávek do Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK