Koruna stála kolem 27,63 Kč/EUR, k dolaru mírně posílila

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Česká měna byla po celý den v klidu a proti euru se obchodovala kolem 27,63 Kč/EUR, kde stála kolem 17:00. Na zprávy o vývoji státního dluhu či výpadku dodávek ropy z Ruska kurz nereagoval. Proti dolaru koruna nepatrně posílila na závěrečných 21,23 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Dnešní obchodování s domácí měnou nebylo příliš zajímavé. Koruna se držela v úzkém osmihaléřovém pásmu a proti uzavíracím úrovním z minulého týdne se v závěru seance prakticky nepohnula," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Díky poklidnému vývoji na eurodolarovém trhu se i proti americké měně koruna obchodovala v nezvykle úzkém pásmu 21,20 až 21,30 Kč/USD, dodal.

Koruna dnes ignorovala všechny nové zprávy, přitom na první pohled by měla na co reagovat, doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Koruna přešla bez reakce zprávu, že prezident Václav Klaus jmenuje novou vládu premiéra Mirka Topolánka v úterý. "Zdá se tak, že investoři si od nové vlády nic neslibují," podotkl Pikora.

Tuzemská měna nereagovala ani na zprávu, že státní dluh ke konci roku vzrostl na 802,5 miliard Kč. "Reakce jsme se nedočkali ani na výpadek dodávek ropy z Ruska do Polska a Německa. A to i přesto, že se objevily poplašné zprávy, že by mohly být ohroženy dodávky i do Česka," upozornil Pikora. Důvodem, proč koruna nereagovala bylo, že nereagoval ani polský zlotý, poznamenal.

Více vzruchu by na finanční trhy mohly přinést úterní statistiky. Pro vývoj domácí měny budou důležitá data o vývoji zahraničního obchodu za listopad. Frayer očekává přebytek pět miliard Kč. "Nicméně z dlouhodobějšího pohledu se pozitivní dopad z bilance zahraničního obchodu a potažmo i platební bilance na domácí korunu téměř vyčerpal. Pro vývoj sazeb a výnosů bude důležité sledovat prosincovou spotřebitelskou inflaci," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK