Rafinerie společnosti Shell v Německu přestala dostávat ropu

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 8. ledna (ČTK) - Zpracovatelský závod PCK Raffinerie GmBH v německém Schwedtu přestal dostávat ropu, kterou odebírá ropovodem Družba. Oznámila to dnes britská společnost Shell, která má v rafinerii podíl. Mluvčí rafinerie Karl Schwellnus podle agentury Reuters řekl, že závod musí začít zpracovávat ropu ze zásobníků.

Rafinerie má podle mluvčího zásoby na několik dní, takže zatím může dál zásobovat odběratele. Kolik ropy má rafinerie v zásobnících celkem, nicméně Schwellnus říci odmítl. Rafinerie zaznamenala problémy už během víkendu, v průběhu dne se ale situace ještě zhoršila.

Zpracovatelský závod ve Schwedtu odebírá ropovodem Družba z Ruska asi 11 milionů tun surové ropy ročně. Pro Německo je to jedna z důležitých rafinerií a na celkové zpracovatelské kapacitě Německa se podílí přibližně deseti procenty.

Pokud Rusové zásobování neobnoví, německá rafinerie bude muset čerpat ropu z alternativního zdroje Rostock-Schwedt. Problémy už během dne hlásila německá součást francouzské společnosti Total. Německo ročně dováží asi 112 milionů tun ropy, z toho téměř jednu pětinu dovozu zajišťují rafinerie PCK a Total.

Zastavení dodávek ropy se obává i Maďarsko a Česká republika. Maďarská ropná a plynárenská společnost MOL uvedla, že pokud se dodávky ropy přes Bělorusko okamžitě neobnoví, vyschne jí zdroj ruské ropy už večer. Předtím už varoval před zastavením zásobování i slovenský přepravce ropy Transpetrol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK