CBW: Kapsch podá žalobu na Autostrade kvůli zpožděnému mýtnému

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Společnost Kapsch podá do konce ledna žalobu na italskou Autostrade, která neuspěla v soutěži o výstavbu elektronického mýtného. Kapsch bude požadovat kompenzaci za škody způsobené předběžným opatřením, které dočasně zastavilo výstavbu loni v říjnu. Pro Czech Business Weekly (CBW) to uvedl generální ředitel firmy Kapsch Karel Feix.

Právníci firmy podle něj nyní na přípravě žaloby pracují a podnik žalobu podá u Krajského soudu v Brně. Autostrade podle Kapsche použila v žádosti o předběžné opatření zavádějící informace. Výstavba systému se pak zastavila od 9. do 17. října.

Feix uvedl, že si toto nařízení vyžádalo určité výdaje a firmě způsobilo ztráty. Kapsch nyní chce, aby je Autostrade uhradila. Tiskový mluvčí Kapsche Evžen Staněk ale dodal, že je firma není zatím schopna vyčíslit. Vyjádření Autostrade ČTK zjišťuje.

Kapsch zvažuje také žalobu na deník Hospodářské noviny a televizi TV Nova kvůli nepravdivým informacím, dodal Feix. Tyto žaloby jsou ale zatím pozastaveny. Pokud nebude mít Kapsch šanci tyto informace z médií uvést na pravou míru, žaloby podle Feixe předloží, napsal CBW Online.

Systém elektronického mýtného funguje od začátku roku. Na 970 km dálnic a rychlostních komunikací musí nákladní vozidla a autobusy s hmotností 12 tun platit v průměru 4,05 Kč za kilometr. Kapsch má po celé zemi 210 distribučních míst podél zpoplatněných komunikací. Místa slouží k registraci pro platbu předem a pro dobíjení jednotky ihned po registraci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK