Transpetrol: Dodávky ruské ropy na Slovensko se zastavily

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. ledna (ČTK) - Na Slovensko dnes krátce před 20:00 přestala proudit ropa z jižní větve ruského ropovodu Družba. Informovala o tom společnost Transpetrol, která spravuje část ropovodu na slovenském území. Zatím není známo, jak dlouho výpadek potrvá a jak přesně souvisí se sporem mezi Ruskem a Běloruskem. Slovensko má zásoby ropy zhruba na 70 dní.

Rafinerie Slovnaft dnes uvedla, že zastavení dodávek ropy neovlivní zásobování pohonnými hmotami. Oba podniky budou o dalším vývoji informovat v úterý ráno, řekl šéf Transpetrolu Štefan Czucz.

Mluvčí Slovnaftu Kristína Félová uvedla, že v případě potřeby by mohla mateřská společnost MOL k dodávkám ropy využít alternativní ropovod Adria, který směřuje do Maďarska. Slovnaftu by tak zabezpečila následnou přepravu ropy na Slovensko. Odborníci Slovnaftu podle ní nepovažují za pravděpodobné výraznější prodloužení problémů s dodávkami ropy přes Družbu.

Bratislava se vstupem do Evropské unie zavázala, že Slovensko bude mít do roku 2008 zásoby ropy na 90 dní. Splnění tohoto slibu má zajistit i nedávno schválená mezivládní dohoda s Českou republikou o skladování části slovenských rezerv ropy v českých zásobnících. Česka se výpadek zásobování ropou zřejmě také dotkne, protože ropovod Družba na jeho území vstupuje ze Slovenska.

Podle analytika bruselského energetického institutu ESI Lukasze Dziekonského by přerušení zásobování ropy v jižní části Družby znamenalo výrazné ekonomické ztráty a v případě dlouhodobějšího přerušení by mohlo negativně ovlivnit i celkovou bezpečnost státu. Současný spor podle ESI ukázal, že je nutné vypracovat koncepci energetické bezpečnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK