Mero: Ve 20:00 přestane proudit ropa i do ČR

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Přestože na Slovensko dnes krátce před 20:00 přestala proudit ropa z jižní větve ruského ropovodu Družba, do České republiky tímto ropovodem nadále proudí ropa, která je uložena v zásobnících na Slovensku. Večer to řekl mluvčí MPO Tomáš Bartovský.

"Ve 20:15 byly uzavřeny hraniční armatury na ukrajinsko-slovenské hranic, čímž byla přerušena dodávka ropy. Ropovodem Družba však ze Slovenska do České republiky nadále proudí ropa, která je uložena v zásobnících na Slovensku. Jde o zásobu ve výši 52 až 55 tisíc tun, která postačuje k pokrytí čtyř dnů spotřeby surové ropy. Další zásoby mají tuzemské rafinerie a Správa státních hmotných rezerv," sdělil večer ČTK.

Podle ministra průmyslu Martina Římana je republika na tuto situaci připravena a umí ji vyřešit. Podle něho nynější výpadky ropy pro české hospodářství neznamenají zatím velký problém, protože zásoby ropy v ČR stačí na 3,5 měsíce, během kterých se problémy podaří zcela jistě vyřešit.

Podle informací ministerstva průmyslu a obchodu i společnosti Mero má nyní Česko zásobu na 102 dny. V souladu s uzavřenou smlouvou o ochraňování ropy se Správou státních hmotných rezerv České republiky skladuje Mero zhruba 890.000 tun ropy.

Více než polovina dovážené ropy proudí do České republiky právě z Ruska. Druhou cestou je ropovod Ingolstadt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK