ČNB: Inflace byla pod úrovní prognózy celé poslední čtvrtletí

09.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Inflace byla během celého čtvrtého čtvrtletí loňského roku pod úrovní říjnové prognózy ČNB. Rok zakončila inflace o 0,7 až 0,8 procentního bodu pod prognózou. Údaje ovšem také ukazují, že pokračuje pozvolný návrat k tříprocentnímu inflačnímu cíli centrální banky. Dnes to uvedl ředitel sekce měnové a statistiky České národní banky Tomáš Holub. Meziroční inflace se v prosinci 2006 zvýšila na 1,7 procenta z 1,5 procenta v listopadu.

Důvodem odchylky od prognózy je podle Holuba souběh několika faktorů. "Do cen tabákových výrobků se stále nepromítl dopad změn spotřební daně z dubna 2006, který se pravděpodobně odsunul až do prvních měsíců letošního roku. Přes určité zrychlení v prosinci 2006 byl oproti prognóze výrazně nižší též meziroční růst cen potravin," uvedl. Vedle těchto faktorů, které vysvětlují téměř dvě třetiny odchylky skutečné inflace od prognózy, působily i klesající ceny pohonných hmot a korigovaná inflace bez pohonných hmot.

"Tento vývoj potvrzuje, že aktuální tlaky na inflaci z reálné ekonomiky jsou mírné a navíc jsou kompenzovány posílením kurzu koruny," uvedl Holub.

Meziměsíčně se cenová hladina v prosinci zvýšila o 0,2 procenta. Hlavním faktorem podle Holuba bylo zvýšení cen ceny potravin, které nenavázaly na svůj překvapivě utlumený vývoj z předchozích dvou měsíců. Zvýšily se také ceny odívání a obuvi, které postupně zmírňují svůj dlouhotrvající meziroční pokles. K mírným pohybům směrem nahoru došlo podle Holuba i u cen stravovacích a ubytovacích služeb a v oddíle rekreace a kultura. Klesly naopak ceny pohonných hmot, odrážející vývoj na světových trzích s ropou, a též ceny alkoholických nápojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK