Putin přikázal vládě, aby pokračovala v rozhovorech s Běloruskem

09.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. ledna (ČTK) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes přikázal své vládě, aby pokračovala v rozhovorech s Běloruskem o dodávkách ropy a jejího tranzitu do zemí západní Evropy. Podle ruského prezidenta je nezbytné udělat vše pro to, aby byly zajištěny zájmy západních spotřebitelů ruské nafty, uvedla agentura ITAR-TASS.

Putin se dnes sešel se členy ruské vlády v Kremlu, aby projednal situaci vzniklou poté, co Bělorusko rozhodlo o zavedení poplatku na tranzit ruské ropy. Rusko odmítá platit poplatek 45 dolarů za tunu a přerušilo dodávky do ropovodu Družba, který vede přes běloruské území. Do Moskvy dnes přijela také běloruská delegace.

Ministr ekonomického rozvoje German Gref Putina seznámil s ruským stanoviskem, že běloruské poplatky odporují mezinárodní praxi a porušují celkem tři mezinárodní dohody.

Podle ruského prezidenta má vláda projednat s ropnými společnostmi možnost snížit objem těžby ropy tak, aby firmy zmenšily své problémy plynoucí z přerušení tranzitního ropovodu. "Je třeba se zamyslet nad kompenzačními opatřeními, které by minimalizovaly jejich ztráty," zdůraznil Putin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK