AČCKA: ČR loni přibyli zahraniční návštěvníci

09.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Českou republiku loni navštívilo zhruba 6,64 milionu zahraničních turistů, což je o čtyři procenta více než o rok dříve. Vyplývá to ze statistik Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Podle mluvčího asociace Tomio Okamury zahraniční turisté v Česku utratili přibližně 112 až 113 miliard Kč, což by znamenalo meziroční nárůst o 1,5 procenta.

Zahraniční turisté loni opět navštěvovali nejvíce Prahu, která se na návštěvnosti zahraničních turistů podílí téměř 57 procenty a generuje téměř 80 procent všech příjmů od zahraničních turistů. Nicméně její návštěvnost mírně (o 1,2 procenta) klesla. Po hlavním městě byl nejnavštěvovanější Karlovarský kraj (s 7,3 procenta) a Jihomoravský kraj (s 6,2 procenta).

Nejčastějšími zahraničními návštěvníky Česka byli Němci, kteří se na návštěvnosti země podíleli zhruba čtvrtinou a podle asociace stále patří mezi nejdůležitější návštěvníky ČR. Následují Britové s 8,4 procenta, Italové s 6,2 a s 5,1 procenta Američané.

Nejvyšší meziroční nárůst zahraničních turistů ale asociace eviduje z Ruska. Loni do ČR přijelo o čtvrtinu více Rusů než v roce 2005. Ruští turisté se přitom v ČR zdrží nejdéle ze všech turistů. Asociace uvádí v průměru šest přenocování, přičemž průměr byl loni 3,1 přenocování.

Nejvíce u nás stále utrácejí Japonci a Američané; jejich útrata na osobu a den činí přibližně 3500 Kč. Průměrná útrata zahraničních turistů v ČR nehledě na národnost je pak 2800 Kč na osobu a den.

V letošním roce 2007 byl se měl počet zahraničních turistů do České republiky, především do mimopražských regionů, dále zvyšovat. Důležitým faktorem je pozitivní ekonomická a politická situace v Evropě, ale i v Severní Americe a Asii. Důležitým předpokladem optimistického scénáře je podle asociace také současná stabilizace cen ropy ve světě.

Česká republika ale musí podle Okamury i nadále pracovat na zkvalitňování stávajících služeb, jelikož v tomto ohledu stále zaostáváme za naším hlavním konkurentem, kterým je Rakousko. "Právě v nekvalitních službách může být problém do budoucna, až se zahraniční turisté České republiky nabaží a ocitneme se v drsné konkurenci sousedních zemí. Díky silné koruně totiž ztrácíme postupně výhodu cenově přístupné destinace," uvedl Okamura.

AČCKA sdružuje 271 cestovních kanceláří a agentur a je největším profesním sdružením cestovních kanceláří a cestovních agentur v ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK