Americké akcie v úterý bez větších změn, výrazně zpevnil Apple

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý příliš nezměnily, výrazné zisky si ale připsala společnost Apple. Ta představila několik novinek, které mají firmě zajistit další silný růst. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, který k japonskému jenu vystoupil na zhruba dvouměsíční maximum.

Dow Jonesův index klesl o 6,89 bodu a den uzavřel slabší o 0,06 procenta na 12.416,60 bodu. Širší index Standard & Poor's klesl o 0,05 procenta na 1412,12 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,23 procenta na 2443,83 bodu.

Apple Computer představil na výroční konferenci MacWorld přístroj, který kombinuje telefon, přehrávač iPod a zařízení pro zasílání zpráv. Apple zároveň vypustil ze svého názvu slovo Computer, aby dal najevo, že se zaměří na spotřební elektroniku obecně, nikoliv pouze na počítače. Akcie firmy pak vystoupily na nový rekord nad 92 dolary.

Takzvané blue chips, tedy nejkvalitnější akcie na trhu, ale klesly. Dolů je stáhly především energetické firmy, jejichž akcie klesaly kvůli nižším cenám ropy na světových trzích. Oslabovaly nicméně rovněž akcie společnosti Sprint Nextel, protože podnik upozornil na slabší výsledek hospodaření. To není před zahájením období hlášení výsledků dobrá zpráva.

Ceny ropy se v úterý výrazně snížily a dostaly se pod 54 dolarů za barel, To je nejnižší úroveň od léta 2005. Na vině je hlavně abnormálně teplé počasí, které panuje v hlavních oblastech spotřeby ropných produktů. To je hlavně severovýchod USA. Změna se dostavila pozdě večer, kdy ropa výrazně zdražila kvůli kolapsu jednání mezi Ruskem a Běloruskem.

Prudce klesly například akcie elektrárenské společnosti AES, které si odepsaly 4,1 procenta. Podnik má totiž podíl ve venezuelské společnosti Electricidad de Caracas, kterou pozorovatelé tipují jako kandidáta na znárodnění. To se chystá prosadit tamní prezident Hugo Chávez, který zatím jmenoval telekomunikační společnost Cantv.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru a vůči japonskému jenu se dostal na nejvyšší hodnotu za dva měsíce. Analytici sice předpokládají, že japonská centrální banka brzy zvýší základní úrok, předpokládají však, že ani takový krok nezabrání jenu v dalším poklesu. Úterní pokles cen ropy pak dolaru pomohl zpevnit vůči euru a švýcarskému franku.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 119,39 JPY, a dále tak zpevnil z předchozích 118,72 JPY, kde byl v pondělí. Na paritě s eurem vzrostl na 1,2996 z 1,3020 USD, a podobně euro k jenu vystoupilo na 155,18 z předchozího kurzu 154,57 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK