Nový iPhone zaskočil výrobce telefonů, jejich akcie klesají

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Soul 10. ledna (ČTK) - Nový přístroj iPhone společnosti Apple zaskočil konkurenci, která se specializuje na výrobu dražších mobilních telefonů. Hned po otevření akciových trhů v Asii klesaly kurzy společností Samsung Electronics i LG Electronics, v Evropě dolů zamířily akcie finské Nokie. Podle analytiků mají investoři obavy, zda budou tyto podniky schopny iPhonu konkurovat.

Apple v úterý oznámil, že nový přístroj začne prodávat nejprve na americkém trhu, a to od června. Zařízení iPhone v sobě kombinuje mobilní telefon, hudbu, video, internet a email. Osmigigabytový model bude stát 599 dolarů (asi 12.700 Kč), čtyřgigabytový přijde na 499 dolarů (10.600 Kč). Právě vyšší cena by mohla konkurenci zpočátku usnadnit život.

Ředitel společnosti Apple Steve Jobs odhaduje, že podnik by mohl v příštím roce prodat asi deset milionů iPhonů. Zpráva hned poslala akcie Apple prudce vzhůru, takže na burze v New Yorku uzavřely se ziskem více než osm procent. Naopak akcie výrobců bezdrátových přístrojů Research In Motion a Palm klesaly.

"Přístroje iPhone mají potenciál k tomu, aby zatřásly konkurencí, i když nejsou určeny pro masový trh," podotýká analytik společnosti Stanford Group Michael Nelson. "Ten přístroj zcela jasně míří na lukrativní spotřebitele, kteří přinášejí největší zisky," dodal. Apple ale může proniknout také mezi širší vrstvy, pokud později sníží cenu přístroje.

Ze zprávy, že se na trhu objeví iPhone, ale těží například výrobci komponentů nebo mobilní operátoři. Ti doufají, že Apple bude se svým novým přístrojem slavit stejný úspěch, jaký slavil po uvedení přehrávače iPod. Na burzách se proto kupovaly akcie tchajwanské společnosti Catcher Technology, japonského operátora Softbank, anebo korejské Hynix.

Ne všichni se však Applu obávají. "Je to krátkodobá záležitost a je to dost nafouklé. Apple je skvělá marketingová mašinka, ale pokud jde o prodané objemy, nic zásadního se nezmění," myslí si jeden z obchodníků na burze v Londýně, kterého citovala agentura Reuters.

V Evropě se zvyšoval kurz akcií německé společnosti Infineon, která vyrábí mikročipy. Zástupci firmy nicméně odmítli říci, zda budou pro iPhone dodávat komponenty. Jiná německá společnost Balda už ale uvedla, že bude do iPhonů dodávat dotykové displeje. Akcie Baldy vzápětí vzrostly asi o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK