Sobotka ke koaliční smlouvě: Výpadek příjmů za 135 mld. Kč

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Výpadek příjmů státního rozpočtu za zhruba 135 miliard korun, což jsou asi čtyři procenta hrubého domácího produktu, a zvýšení daňové zátěže pro většinu obyvatelstva - to budou dopady daňové reformy podle koaliční smlouvy nové vlády Mirka Topolánka. Na dnešní tiskové konferenci ČSSD to uvedl stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Vyjádření ministerstva financí ČTK shání.

"Je to daňová reforma, která zvýší daňovou zátěž pro 91 procent lidí a zdvojnásobí deficit veřejných rozpočtů," shrnul Sobotka. Koaliční smlouva navrhuje například změny u daní z přidané hodnoty a jednotnou daň z příjmů v rozmezí 17 až 19 procent. "Koalice ale ve skutečnosti chystá daň z příjmů zvýšit," varoval Sobotka. Negativní dopad na ceny bude podle něho také mít ekologická daňová reforma.

Stínovému ministrovi zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi chybí v koaličním dokumentu program připojení ke společné evropské měně. "Žádná vláda, pokud to myslí vážně, se této otázce nemůže vyhnout," míní. Zaorálek odmítl, že by ČSSD byla proti, podle ekonomů pro Česko potřebným, reformám. "ČSSD je zastáncem reforem, ale sociálně ohleduplnějších, než předkládá současná koaliční vláda," uzavřel.

Stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban kritizoval navrženou energetickou politiku, která nepočítá s novými jadernými zdroji a navrhuje zachování těžebních limitů. Urban ale upozornil, že bez významných změn v energetice bude v roce 2020 Česku chybět třetina elektřiny. "Jaderný program je pro ČR nezbytný, pokud budeme za deset let chtít svítit," upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK