Transpetrol: Ropa v Družbě začne téct na Slovensko od šesti večer

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 10. ledna (ČTK) - Dodávky ropy, která proudí na Slovensko z Ruska jižní větví ropovodu Družba, by se měly obnovit dnes v 15:30 SEČ. Na území Slovenska by se první dodávky měly objevit přibližně v 18 hodin. Informoval o tom generální ředitel slovenského provozovatele ropovodu Transpetrol Štefan Czucz. Ropa na Slovensko neteče od pondělního večera.

Společnost Mero, která provozuje ropovody v Česku, již byla o obnovení dodávek ruské ropy informována. "Generální ředitel Jaroslav Pantůček se dnes telefonicky spojil s vedením společnosti Transpetrol, které mu tuto informaci sdělilo," řekla mluvčí společnosti Mero Renáta Fialová.

Do Česka ale ropa na začátku tohoto týdne ropovodem Družba proudit nepřestala, protože po zastavení ruských dodávek byla tato surovina čerpána do české části ropovodu ze zásobníků na Slovensku. Údaje o tom, kolik ropy bylo z těchto českých zásob ropy spotřebováno, zatím úřady nemají k dispozici.

Podle společnosti Čepro, která v tuzemsku provozuje čerpací stanice EuroOil a přepravuje a skladuje ropné produkty, nebude mít pozastavení dodávek ruské ropy na cenu pohonných hmot díky dostatečných zásobám motorových paliv prakticky žádný vliv. "V oblasti čerpacích stanic je v ČR velmi silné konkurenční prostředí, které omezuje možné spekulativní nárůsty cen," řekl mluvčí Čepra Tomáš Zikmund.

Rusko a Bělorusko dnes podle informací běloruské strany vyřešily problémy kolem tranzitu ropy do dalších evropských zemí. Přesné podmínky, za nichž bude ropa znovu proudit přes Bělorusko dál do Evropy, zatím nebyly stanoveny a Moskva navíc ještě dohodu nepotvrdila. Běloruská vláda nyní jedná o zrušení tranzitních cel na ruskou ropu.

Rusko zastavilo tranzit ropovodem Družba v pondělí kvůli tomu, že Bělorusko údajně ropu nelegálně odčerpávalo jako formu platby jednostranně určeného tranzitního poplatku. Země se od začátku roku přou poté, co Rusko na ropu pro Bělorusko uplatnilo vývozním cla, na něž Minsk odpověděl uvalením tranzitního poplatku.

Spor začátkem týdne vyvrcholil úplným zastavením exportu, na kterém je závislá řada evropských zemí. Do České republiky zatím Družbou ropa dále proudí, jde však o dodávky ze zásobníků na Slovensku. Za normálního stavu plynou Družbou dva miliony barelů ropy denně, z toho 1,4 až 1,6 milionu je určeno pro země Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK