V zóně CTPark Bor na Tachovsku by mělo pracovat přes 1000 lidí

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bor (Tachovsko) 10. ledna (ČTK) - Více než 1000 lidí najde do konce roku práci v pětadevadesátihektarové zóně CTPark Bor poblíž hranic s Německem v Nové Hospodě na Tachovsku. Sedm obrovských nájemních hal tam za více než 2,5 miliardy korun postaví humpolecký CTP Invest, který je majitelem zóny. V CTParku už nyní pracuje ve skladech a lehké výrobě 600 lidí. Řekl to Dušan Kastl, projektový manažer humpoleckého investora CTP Invest.

"Dokončené a obsazené jsou tři haly," dodal. Největší o ploše 80.000 m2 si pronajal japonský Bridgestone, jeden z největších výrobců pneumatik. Ve zbylé části je britská logistická firma Maurice Ward. Druhou halu má americká Tech Data, distributor produktů informačních technologií, která vybudovala v Boru regionální logistické centrum. Ve třetím objektu funguje německý Schenker a japonská logistická skupina Sumitrans. Schenker v Boru otevřel logistické centrum pro Happich, dodavatele dílů pro automobilky.

"V únoru nebo březnu dokončíme další dvě haly haly o plochách 25.000 a 26.000 m2," řekl manažer. Jednu si pronajme francouzský Arjo Wiggins zabývající se potahování papíru speciálními povrchy, jejich prodejem a distribucí. Do části další haly převede Happich výrobu z Plzně.

Stavba posledních dvou hal o ploše 65.000 m2, respektive 40.000 m2 začne na jaře a investorům se otevře do konce roku. Nájemce zatím CTP Invest nemá.

Pro Tachovsko, které se dlouhodobě potýká s nejvyšší nezaměstnaností v Plzeňském kraji, nyní na osmi procentech, je zóna velkým přínosem. Okres má špatnou sociální a technickou infrastrukturu i dopravní obslužnost, občanům chybí kvalifikace. "Citelně postrádáme střední školu se strojnickými a elektrotechnickými obory," řekl ředitel tachovského úřadu práce Jaroslav Stehlík. Pokud firmy chtěly více kvalifikovaných lidí, Tachovsko míjely.

Velkou výhodou zóny je geografická poloha uprostřed střední Evropy, u hranic a dálnice D5. Logistická centra s velkosklady umožní nájemcům další prodloužení limitního času pro objednání. Pokud do tohoto limitního času zákazník objedná zboží, dostane ho hned následující den.

CTP Invest, za nímž stojí nizozemský kapitál, rozšiřuje o 32 hektarů stočtyřicetihektarovou průmyslovou zónu Borská pole v Plzni. Dokončil tam už dvě haly pro dvě britské a japonskou firmu, které zaměstnávají 200 lidí. V osmi halách najde do poloviny roku 2008 práci 1300 lidí. Plně obsazená Borská pole zůstávají největší zónou v Plzeňském kraji. Práci tam má přes 10.000 lidí, více než třetina cizinců - Slováků, Ukrajinců i Poláků.

Tachovsko je se 37 obyvateli na kilometr čtvereční nejméně osídleným okresem v ČR. V kraji je přitom 73 lidí/km2, v Česku je 129 lidí. Průměrná hrubá mzda tam je mírně nad 16.000 korun, asi 4000 Kč méně než průměr ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK